Team Mijnzzp

Bouwkeet

Uit onlangs gehouden onderzoeken blijkt dat zzp-ers gelukkiger zijn dan werknemers die in loondienst werken. Dit zou blijken uit diverse onderzoeken van onder meer het CBS, SCP, Tellow en Nu.nl. Een belangrijk opvallend punt uit de onderzoeken is dat zzp-ers zeker niet alleen naar de inkomsten kijken. Zelfstandigheid en flexibiliteit zijn voor zzp-ers in veel gevallen net zo belangrijk als de inkomsten. Binnen Nederland zijn er momenteel ongeveer 1.1 miljoen mensen werkzaam als zzp-er, inclusief de parttime zzp-ers. Ondanks dat veel zzp-ers minder verdienen dan mensen die in loondienst werkzaam zijn geven zzp-ers over het algemeen aan dat ze gelukkiger zijn dan wanneer ze in loondienst werkzaam zouden zijn.

Zoals omschreven in diverse eerdere artikelen zijn lang niet alle zzp-ers vrijwillig begonnen als zzp-er, omdat de arbeidsmarkt mensen min of meer dwingt om als zzp-ers te gaan werken. Binnen de bouw is het bijvoorbeeld jarenlang bijna onmogelijk geweest om een baan in loondienst te krijgen. Deze groep arbeiders kon in veel gevallen niet meer aan het werk komen en moest wel zzp-er worden. De zzp-markt bestaat dan ook zeker niet alleen uit zzp-ers die graag willen werken als zzp-er.

Wie het artikel bekijkt en leest op Nu.nl zal zien dat er ook diverse mensen gereageerd hebben op het artikel, waarbij sommige reacties niet mals zijn. Woorden als slaven, te duur, minder vrije tijd en zorgen zijn dan ook te lezen binnen de reacties op het artikel. Dat zzp-ers gelukkiger zouden zijn dan mensen die in loondienst werken, zoals te lezen is in het artikel, is kort door de bocht. Een andere stelling zou kunnen zijn dat mensen in loondienst juist gelukkiger zijn dan zzp-ers, omdat er meer mensen werken in loondienst. Maar deze mensen zijn niet betrokken in het onderzoek.

Mijnzzp.nl