Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Woningen

In samenwerking met hypotheek.nl

In 2020 kunnen ZZP-ers en flexwerkers sneller een hypotheek krijgen. Een aantal nieuwe initiatieven maakt een hypotheek zonder vast contract eerder mogelijk.

Vast contract niet langer vereist bij hypotheek

De arbeidsmarkt flexibiliseert, maar hoe zit het met de hypotheekmarkt? De inzet van ZZP-ers, interimmers, freelancers, oproep- en uitzendkrachten is de laatste jaren gegroeid. Dan is het wel zo eerlijk als zij ook een hypotheek kunnen krijgen.

Lange tijd was een vast contract (of intentieverklaring) vereist voor een hypotheek. De bank heeft daarmee zekerheid dat de maandlast gedurende de looptijd betaalt kan worden. Bij die zekerheid kun je vraagtekens zetten.

Datzelfde geldt voor de veronderstelling dat zonder vast contract een duurzame arbeidsrelatie en een bestendig inkomen niet mogelijk zijn. Gelukkig gaan steeds meer banken dat inzien.

Initiatieven voor een hypotheek zonder vast contract

In de hypotheeknormen was al langer ruimte voor maatwerk voor ZZP-ers en flexwerkers. Banken moeten dan onderbouwen dat een hypotheek verantwoord is.

Onderstaande nieuwe initiatieven maken van maatwerk een standaardoplossing. Dit heeft heeft veel banken over de streep getrokken om zich flexibeler op te stellen bij een hypotheek zonder vast contract.

We lopen deze initiatieven langs en geven aan wie daarvan gebruik kan maken:

  • Inkomensverklaring loondienst (tijdelijk contract): dit kun je aanvragen via Mijn UWV. Met de verklaring kijken banken naar je loon- en arbeidsverleden van de afgelopen 3 jaar.
  • Perspectiefverklaring (uitzendkrachten en gedetacheerden): vergelijkbaar met de intentieverklaring, maar dan afgegeven door het detacherings- of uitzendbureau.
  • Arbeidsmarktscan (flexwerkers, uitgezonderd uitzendkrachten): middels een vragenlijst worden je arbeidsmarktscore en verdiencapaciteit berekend. Is de score hoog genoeg dan kom je in aanmerking voor een hypotheek.
  • Inkomensverklaring ondernemers (ondernemers met personeel, zzp’ers en freelancers): met de verklaring komen ondernemers na 1 jaar al in aanmerking voor een hypotheek. De cijfers van 3 opeenvolgende jaren zijn dan niet nodig.

Bij bovenstaande initiatieven gaat het om een particuliere financiering. Wil je jouw werkkapitaal vergroten, dan is een zakelijke lening geschikt.

Mijnzzp.nl