Team Mijnzzp

Bankrekening zelfstandig ondernemer

Gefeliciteerd! Je hebt ervoor gekozen om zzp’er te worden. Hoewel het best spannend kan zijn, ga je als eigen baas een mooie tijd tegemoet. Het belangrijkste in een carrière is dat je iets doet dat je leuk vindt. Dat gaat je met jouw eigen bedrijf zeker lukken. In het begin gaat er veel op je afkomen. In dit artikel staan vijf praktische zaken die iedere zelfstandige goed kan gebruiken.

Bankrekening

Natuurlijk heb je al een bankrekening, en misschien wil je jouw bedrijf wel klein houden en denk je daardoor dat het niet nodig is een extra bankrekening te nemen. Als je het goed wilt aanpakken, kan je maar beter wel een zakelijke rekening openen. Het is voor zzp’ers overigens wettelijk niet verplicht om een zakelijke rekening te hebben. Om de volgende redenen is dit wel een stuk handiger. Om te beginnen wil je niet dat zakelijk en privé door elkaar gaan lopen. Bij de belastingaangifte wil je een duidelijk overzicht van de inkomsten en uitgaven hebben. Anders ga je misschien onterecht btw terugkrijgen of juist te weinig, wat ook niet de bedoeling is. Bovendien is het voor je administratie vele malen handiger om al je zakelijke inkomsten en uitgaven op een aparte rekening te hebben.

Verzekering

Niet leuk om over na te denken, maar wel noodzakelijk. Het kan gebeuren dat je (langdurig ziek wordt) of een tijd niet kan werken omdat je bijvoorbeeld je been hebt gebroken. Als zzp’er is dit niet automatisch geregeld. Het is niet verplicht en kost aardig wat geld, maar een arbeidsongeschiktheidsverzekering is eigenlijk onmisbaar als je zzp’er bent. Denk ook andere verzekeringen zoals een rechtsbijstandverzekering en eventueel een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Je pensioen

Als het goed is, denk je nog niet te veel na over je pensioen. Je bent immers net met je eigen bedrijf gestart! Toch moet je nu al met je pensioen en je nabestaanden bezig zijn. Eerst over het pensioen. Dit moet je zelf apart zetten. Je krijgt op de pensioengerechtigde leeftijd wel een AOW-uitkering. Maar die is aan de lage kant. Om ook op late leeftijd te genieten, is het slim om geld apart te zetten. Dan de nabestaanden. Werknemers hebben recht op een zogenoemd nabestaandenpensioen. Dit is een uitkering voor nabestaanden, zodat ze de kosten kunnen blijven betalen als jij komt te overlijden. Deze moet je als zzp’er zelf afsluiten.

Subsidies

Als startend ondernemer kan je van diverse regelingen en subsidies profiteren. Het zijn er echt te veel om op te noemen. Op de website van de Kamer van Koophandel en de Rijksoverheid staan alle regelingen en subsidies. Voorbeelden zijn de Kleine Ondernemersregeling (waarbij je geen btw hoeft te berekenen) en zelfstandigenaftrek. Zo kan je in de beginjaren flink wat geld besparen.

Huisvesting

Kleine ondernemers werken vaak vanuit huis. Dit heeft zowel voordelen als nadelen. Check goed wat voor jou het meest gunstig is. Een bedrijfspand is duur, maar wel praktisch. Als je thuis werkt, heb je voor sommige beroepen een vergunning nodig.

In samenwerking met zzpdaily.nl

Mijnzzp.nl