Team Mijnzzp

Park gemeente

Het is heerlijk om je eigen tijd in te kunnen delen als zzp’er, maar je bent natuurlijk wel afhankelijk van de opdrachten die je binnenhaalt om je boterham te verdienen. Je zal al snel merken dat het vinden van een geschikte opdracht niet altijd even gemakkelijk gaat. Dat is natuurlijk geen probleem, want wie goed zoekt, vindt de leukste opdrachten. Maar wanneer je midden in de ene opdracht zit, heb je niet altijd de tijd en ruimte om al op zoek te gaan naar de volgende opdracht. Laat een ander dit dan voor je doen, want er zijn speciale opdrachtenbureaus die de leukste zzp banen verzamelen en je helpen in contact te komen met de instantie die een zzp’er zoekt. Dat is handig en je ontdekt weer wat nieuws.

Opdrachten vinden

Wanneer je werkt als een zzp’er in de financiële sector, communicatie branche of bouw dan kun je heel wat verschillende opdrachten vervullen. Zolang je met een grote klus bezig bent, raadt onder meer de Kamer van Koophandel je aan om niet pas na afronding ervan op zoek te gaan naar de volgende opdracht. Dat is een heel goede tip, maar soms is het lastig om actief te blijven acquireren voor nieuwe opdrachten als je aan een grote klus werkt. Het kost immers tijd. Er zijn websites waar opdrachten op worden geplaatst, waar je vervolgens op kan bieden of gewoonweg kan aannemen. Handig, maar je wil natuurlijk opdrachten die perfect passen bij wat je doet. Blijf dus altijd bedrijven aanschrijven. Ben je met een klus bezig, neem dan een keer in de week de tijd om andere opdrachtgevers te laten weten dat je beschikbaar bent vanaf een bepaalde datum. Zo blijf je op de radar.

Baan bij de gemeente

Als zzp’er is het soms lastig om alle eindjes aan elkaar te knopen als je van factuur naar factuur leeft. Weet dan dat het een mogelijkheid is om op zzp-basis ook een langdurige opdracht of baan aan te nemen. Zo vind je bijvoorbeeld de leukste gemeentebaan via Joinuz om aan je portfolio toe te voegen. Van korte klussen van een paar weken of maanden tot aan grotere opdrachten die misschien een jaar of langer duren, je vindt het er allemaal. Werken voor de gemeente als zzp’er is altijd een goed idee, wanneer je daar natuurlijk de mogelijkheid toe krijgt. De reden is simpel: gemeentes betalen vaak goed en bieden een diverse pool aan opdrachten.

Freelance opdracht of bijbaan

Een gemeentebaan naast je freelance werkzaamheden kan soms heel fijn zijn. Zo hou je immers een basisinkomen per maand, terwijl je veelal de vrijheid houdt om als zzp’er te blijven werken. Met een paar uur per week kun je zo de gemeenschap helpen en jezelf. Een bijbaan via een goed detacheringsbureau bijvoorbeeld biedt financiële stabiliteit. Daarnaast kan werken als zzp’er vanuit huis een eenzaam bestaan zijn. Hoe fijn is het dan om twee tot drie dagen in de week gezellig met collega’s te zijn? Al is het maar voor een korte periode, omdat je iemand overneemt die met zwangerschapsverlof is of er om een andere reden voor korte duur niet is. Werken bij de gemeente kan dus als onderdeel van je eigen onderneming als zzp’er, maar ook in loondienst naast je freelance werkzaamheden. Overweeg beide, want het kan in beide situaties gunstig voor je zijn.

Netwerk verbreden

Zoals al gezegd ben je als zzp’er altijd op zoek naar die volgende opdracht wanneer het huidige project op zijn einde loopt. Door (al dan niet) freelance bij de gemeente te gaan werken, creëer je een groter netwerk. Je komt immers in contact met verschillende professionals en beleidsmakers die waardevolle contacten kunnen zijn voor je zelfstandige werk. Dit kan leiden tot nieuwe opdrachten, samenwerkingsmogelijkheden en een breder professioneel netwerk.

Ontwikkel jezelf

Door bij de gemeente te werken, werk je ook aan je eigen professionele ontwikkeling. Misschien kun je in de tussentijd wel meedoen aan verschillende trainingen en workshops om zo je kennis en vaardigheden te vergroten en te versterken. Dit kan weer ten goede komen aan je eigen activiteiten. Daarnaast kan je met een gemeentebaan meer diversiteit in je werkleven aanbrengen. Afwisseling van werk is heel goed om burn-out en werkverveling te voorkomen.

Een bijbaan bij de gemeente kan dus vele voordelen bieden, van financiële stabiliteit tot professionele ontwikkeling en sociale zekerheid. Het is een verstandige keuze die zowel je persoonlijke als professionele leven ten goede kan komen. En als je dan ook nog eens kiest voor een goed bureau wat de leukste opdrachten en gemeentebanen al voor je heeft verzameld, dan wordt het nog leuker om aan die extra opdrachten, netwerkvergroting en ervaringen te komen.

De inhoud van dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van mijnzzp.nl

Mijnzzp.nl