Team Mijnzzp

Mobiele telefoon

Als zzp’er houd je de boekhouding van je bedrijf mogelijk zelf bij. Een vraag die hierbij vaak naar voren zal komen: welke kosten van mag ik aftrekken? Hoe zit dit bij een mobiele telefoon of tablet? Kan ik bijvoorbeeld zonder problemen een tablet hoes aftrekken om zo minder belasting te hoeven betalen? In dit artikel lees je hier meer over! Belangrijk uitgangspunt is het gebruik van deze apparaten. Gebruik je een telefoon of tablet uitsluitend zakelijk, of bel je er ook regelmatig privé mee?

Aftrekbare kosten bij gebruik mobiele telefoon

De kosten voor het gebruik van je mobiele telefoon, zoals de abonnements- en gesprekskosten, zijn fiscaal aftrekbaar. Dit geldt alleen voor de kosten die je zakelijk maakt, dus niet voor gesprekken met je partner of familieleden. Niet alleen de kosten voor je abonnement zijn aftrekbaar. Ook de kosten voor de aanschaf van een nieuwe telefoon, in combinatie met bijvoorbeeld een sim-only abonnement, zijn aftrekbaar. Logischerwijs geldt ook hierbij dat je het apparaat voornamelijk (tenminste 10%) zakelijk moet gebruiken. Mocht je thuis voor een alles-in-één pakket hebben gekozen, dan zijn niet alle abonnementskosten aftrekbaar. Het gaat alleen om de kosten die je zakelijk maakt bij het gebruik van de telefoon. Trek om deze reden niet de volledige factuur voor de abonnementskosten af van je winst.

Kosten voor accessoires aftrekken van de winst

Reeds las je al dat de kosten voor de aanschaf van een mobiele telefoon of tablet, bij zakelijk gebruik, aftrekbaar zijn. Dit geldt ook voor de accessoires waarmee je deze apparaten combineert. Denk aan een telefoonhoesje of een tablet hoes. Ze bieden bescherming aan de apparaten, waarmee de kans op beschadigingen sterk afneemt. Aangeraden wordt om een hoes te combineren met een screenprotector. Zo blijft het scherm vrij van krassen. Een hoesje alleen biedt vaak onvoldoende bescherming, zelfs wanneer het om een zogenaamde bookcase gaat. Je mag zowel de btw, als de kosten van deze accessoires aftrekken bij het invullen van de belastingaangifte.

Inschatten zakelijke kosten bij mobiele telefoon

Veel zzp’ers gebruiken hun mobiele telefoon of tablet zowel privé als zakelijk. Het is lastig om te bepalen welk deel van de kosten zakelijk is. De Belastingdienst stelt dat dit naar redelijkheid mag worden ingeschat door de ondernemer. Belangrijk is voornamelijk dat je kunt onderbouwen waarom je een deel van de kosten afgetrokken hebt van de winst. Men kan hier bij een controle naar vragen.

In samenwerking met hoesjesdirect.nl

Mijnzzp.nl