Team Mijnzzp

Webshop software

Je hebt een geweldig idee voor een online winkel. De eerste stap is het kiezen van de juiste aanbieder van e-commerce oplossingen. Je hebt immers natuurlijk webshop software nodig om te beginnen. Maar met zoveel opties op de markt, hoe weet je eigenlijk welke je moet kiezen? In dit blogartikel bespreken we welke oplossingen er precies zijn en wat de voor- en nadelen van ieder webshop software zijn. Zo kan je makkelijker een weloverwogen beslissing nemen en ga je gelijk goed van start met je gloednieuwe webshop.

Een website builder gebruiken voor je webshop

Een online e-commerce website bouwer zoals JouwWeb is een software tool die je helpt bij het maken en beheren van een website, online winkelwagentjes, en functionaliteiten als online betaling processors koppelingen. Dergelijke e-commerce oplossingen bieden kort samengevat alle nodige tools die je nodig hebt voor een webshop beginnen. Voor veel beginners is dat een goede optie, want wanneer je minder zorgen over techniek hebt, hou je meer tijd over om concentreren op het daadwerkelijk verkopen van je producten.

Wat zijn de voordelen?

Je bespaart tijd omdat je geen ingewikkelde programmeertalen hoeft te leren. Alles zit al ingebakken in de applicatie. Denk aan het online afrekenproces voor klanten, speciale kortingen die je via je webwinkel kan aanbieden, gemakkelijk toegang tot klantgegevens zoals e-mailadressen, aankoopgeschiedenis, beheren van bestellingen en voorraadniveaus aangeven vanuit één enkel gebruiksvriendelijk dashboard.

Wat zijn de nadelen?

Ondanks een website builder vaak veel customizing opties biedt, zul je echter nooit echt alles kunnen aanpassen. Dit heeft te maken met het feit dat je webshop op het systeem van “iemand” anders draait. De invloed die je daarop kan uitoefenen is daarom beperkt. Voor velen hoeft dat geen probleem te zijn. Heb je toch meer behoefte aan 100% controle? Dan is een website builder waarschijnlijk niks voor jou. Wanneer je een robuuster systeem als Wordpress of Magento gebruikt dan heb je meer vrijheden met betrekking tot techniek en vormgeving.

Wat is Magento en wanneer gebruiken voor e-commerce?

Magento is een online winkelplatform dat krachtige e-commerce functies biedt. Het Magento platform is een goede keuze voor online retailers van middelgrote omvang tot grote ondernemingen.

Deze e-commerce oplossing valt onder de categorie lastiger om onder de knie te krijgen. De meeste webshop eigenaren laten hun Magento webshops door specialisten of in-house professionals beheren. Het is ook ideaal voor online winkels die producten in meerdere landen en daarmee talen verkopen gezien de ingebouwde functies de pagina’s moeiteloos kunnen vertalen.

Wat zijn de voordelen van Magento?

Magento is één van de de beste open-source e-commerce platformen en gratis. je hebt volledige controle over het thema ontwerp, de lay-out van je online winkel, toegang tot alle technische aspecten (backend) zoals hosting. Dat maakt het een betrouwbare optie voor de langere termijn voor iedere webshop die flink door wil groeien.

Wat zijn de nadelen van Magento?

Aan Magento zit meer onderhoud verbonden dan aan andere platforms, zeker in vergelijking met de bovengenoemde website builders. Gezien het open-source is dient het regelmatig bijgewerkt te worden. Dat leidt af en toe tot downtime of zelfs bugs wanneer je webshop niet op tijd een noodzakelijke update krijgt. Om dit probleem te voorkomen is het dus belangrijk dat iemand de verantwoordelijkheid krijgt over het regelmatig bijhouden van de software en er tijd voor vrij maakt.

Wat is WooCommerce en wanneer gebruiken voor je webwinkel?

WooCommerce is een gratis e-commerce WP plugin voor het bekende WordPress Content Management Systeem. WooCommerce is gebouwd door dezelfde open source ontwikkelaars als WordPress, waardoor het ideaal op het populaire CMS afgestemd is. De webshop plugin is zeer aanpasbaar en wordt door velen als zeer gebruiksvriendelijk en krachtig ervaren. Dit systeem is makkelijker te begrijpen dan bijvoorbeeld Magento maar toch wel wat technischer dan het aanpassen van een online website builder.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van Woocommerce?

WooCommerce heeft oneindig veel tools die handig zijn bij het beheren van jouw online winkel. Daarnaast zal het vooral voor veel bestaande WordPress gebruikers snel te begrijpen zijn. Het feit dat WooCommerce door de “echte” WordPress-ontwikkelaars gemaakt is betekent vanzelfsprekend dat er een brede WooCommerce community eromheen bestaat welke hulp kan bieden bij eventuele problemen maar ook custom aanpassingen voor je webshop kan realiseren.

Wat zijn de nadelen van het gebruik van WooCommerce?

Sommige online verkopers hebben waarschijnlijk geen ervaring met het werken aan websites of het (technisch) runnen van hun eigen online winkel, wat problemen kan opleveren als ze hulp nodig hebben. Gezien het een open source-programma is, zal er regelmatig onderhoud nodig zijn om de beveiliging up-to-date te houden.

Conclusie: het kiezen van de juiste webshop software is van groot belang

De beste online webshop softwares die je kan overwegen zijn JouwWeb, Magento en WooCommerce. De sleutel is om vooral te kijken naar welke oplossing het beste bij jouw zakelijke behoeften aansluit.

Wanneer je weinig toeters en bellen nodig hebt, waarom zou je dan bijvoorbeeld een moeilijk te begrijpen en geavanceerd systeem willen gebruiken? Of als je grote plannen hebt dan is het kiezen van een te simpel systeem vaak een minder goed idee omdat je jezelf dan later mogelijk in de vingers snijdt.

Elk e-commerce oplossing heeft zijn eigen reeks functies die beter of slechter geschikt zijn voor verschillende soorten webshops, dus het kan even duren voordat je weet wat het beste bij jouw specifieke online webwinkel past?

Test de platformen dus eerst kort maar krachtig uit, voordat je er een hele webshop op gaat bouwen. Het is ook een goede idee om diverse webshop maken handleidingen te lezen zodat je een goed beeld krijgt over de daadwerkelijke mogelijkheden.

Als je dit onderzoek vooraf doet, bespaar je jezelf veel hoofdpijn in een later stadium.

Dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van mijnzzp.nl

Mijnzzp.nl