Team Mijnzzp

Computer

Er zijn behoorlijk wat dingen om rekening mee te houden als je begint als ZZP’er. Een daarvan is het regelen van de boekhouding. In dit artikel bekijken waaraan de zakelijke boekhouding van een ZZP’er moet voldoen en hoe je deze het makkelijkste bijhoudt.

De zakelijke administratie

Een van de eerste vereisten is het bijhouden van de administratie. Dit kun je zowel uit handen geven aan een financieel adviseur, maar ook zelf regelen door middel van online boekhoudsoftware. Iets dat tegenwoordig erg eenvoudig is. Zo bespaar je behoorlijk wat kosten en weet je altijd hoe jouw bedrijf er financieel voor staat.

Naast het bijhouden van de zakelijke boekhouding, dien je deze op een goede manier te bewaren en eveneens lang genoeg. De wettelijke bewaarplicht is momenteel 7 jaar, iets dat het eenvoudigste is met een goed boekhoudprogramma. Het is verstandig om meteen een goede start te maken, door voor online software te kiezen. Zo kun je ten alle tijden aantonen wat je inkomsten en uitgaven zijn, en heb je tevens alles bij de hand voor het indienen van de BTW aangifte. Handig als er op een gegeven moment toch een belastingadviseur bij je op de stoep staat, om het een en ander te controleren.

BTW-aangifte

Een verplicht onderdeel van de boekhouding is het indienen van de BTW-aangifte, waarbij de termijn verschilt per onderneming. Voor de BTW-aangifte zelf gelden ook verschillende voorwaarden, waar een boekhoudprogramma automatisch rekening mee houdt. Zolang je zelf alle benodigde gegevens in je online programma zet, rekent de software de rest uit.

Ook kun je met de beste boekhoudsoftware direct een betaling uitvoeren via iDEAL, zodat je dit in ieder geval weer van je to-do lijstje kunt afstrepen. Een bijkomend voordeel is dat je altijd precies weet hoeveel geld je verschuldigd bent of terugkrijgt. Je komt dus niet ineens voor onaangename verrassingen te staan, als het tijd is om de BTW-aangifte in te dienen.

Verplichte onderdelen

Naast de eerder genoemde bewaarplicht en de BTW-aangifte, dien je bepaalde dingen bij te houden. Hieronder een handig lijstje van dingen die je boekhouding moet bevatten:

  • Facturen, zowel verkoop- als inkoopfacturen / bonnen
  • Bankafschriften. (Makkelijk te regelen via een automatische bankkoppeling tussen je boekhoudsoftware en zakelijke rekening)
  • Ingediende BTW-aangiften en betalingen
  • Urenregistratie, indien je gebruik maakt van het urencriterium
  • Rittenregistratie, indien je een zakelijke auto hebt en/of als je kilometers doorberekent aan klanten
  • Correspondentie, afspraken, contracten, jaarverslagen en dergelijke

IB-aangifte

Tenslotte is er natuurlijk nog de aangifte inkomstenbelasting, wat eigenlijk een persoonlijke belastingaangifte is. Dit is dan ook de reden dat online boekhoudprogramma’s voor ZZP’ers deze optie niet aanbieden. Veel ondernemers kiezen ervoor om deze jaarlijkse aangifte te laten indienen door een boekhouder of accountant.

Toch levert ook hier een online administratie veel voordelen op, aangezien jouw financieel adviseur gratis kan meekijken. Je hoeft dus niet meer te slepen met mappen of talloze documenten te printen. Ook ben je op deze manier je administratie nooit kwijt, aangezien je zelf online toegang blijft houden op ieder gewenst moment.

In samenwerking met snelstart.nl

Mijnzzp.nl