Team Mijnzzp

Bitcoin koers

De extra winst die je als zzp’er verdient kun je in principe natuurlijk gewoon als vanouds op de bank zetten. Door de historisch lage spaarrente en de dreiging van inflatie kijken steeds meer zelfstandig ondernemers echter uit naar alternatieven. Investeren in bitcoin is er daar één van. Dit zou meteen een manier kunnen zijn om pensioen op te bouwen. We vertellen je wat je moet weten over het investeren in bitcoin als zzp’er.

Wat is bitcoin eigenlijk precies?

Bitcoin is de allereerste en bekendste cryptovaluta ter wereld. De munt zag in 2009 het levenslicht aan de hand van Satoshi Nakamoto, een pseudoniem van een mysterieuze persoon of groep. Het idee achter de munt is het buitenspel zetten van banken. In een redelijk korte tijd schopte bitcoin het tot een waar fenomeen. Na een aantal rustige beginjaren stond de cryptomunt in 2011 voor het eerst gelijk aan de Amerikaanse dollar. In 2017, zo’n zes jaar later, werd al een waarde van 20.000 dollar genoteerd. Dit is nog steeds de hoogste BTC koers ooit, al werd deze magische grens onlangs bijna weer aangetikt. Verder heeft de koers van bitcoin door de jaren heen enorm geschommeld. Naast hoge pieken waren er ook diepe dalen. Bitcoin wordt gekenmerkt door een hoge volatiliteit.

Hoewel bitcoin van oorsprong een betaalmethode is, zien de meeste mensen vooral een waardevolle investering in de digitale munt. Zeker wie in de beginjaren instapte, heeft flink wat rendement kunnen behalen. Als je in 2010 voor 50 euro aan bitcoins had gekocht, was je nu miljonair geweest. Doordat de munt zo volatiel is, zitten er wel een aantal risico’s aan investeren in bitcoin. Je kunt er veel geld mee verdienen, maar ook mee verliezen.

Heeft investeren in bitcoin nog zin?

De kans is heel groot dat je bitcoin nooit meer voor zo’n lage prijs kunt kopen als in de beginjaren. Daarvoor heeft de munt nu eenmaal door de jaren heen te veel bekendheid verworven. Er zit echter nog wel rek in de cryptomunt. Er zit namelijk een limiet aan het aantal bitcoins die worden uitgegeven: 21 miljoen. Hoe schaarser bitcoins worden, hoe meer de prijs naar verwachting gaat stijgen. Experts verwachten dat de koers van bitcoin volgend jaar al flink zal stijgen. Dit komt ook omdat er eerder dit jaar een geplande halvering plaatsvond. Hierbij werd de beloning voor miners, mensen die onder andere zorgen voor het aanmaken van bitcoins, gehalveerd van 12,50 bitcoins naar 6,25. Dit is al een paar keer eerder gebeurd en steeds schoot de koers een jaar na dato door het dak.

Als je wilt investeren in bitcoin, kun je dit het beste zien als een investering voor de lange termijn. Gebruik daarom alleen geld dat je voor langere tijd kunt missen. Het belangrijkste is dat je niet in paniek raakt zodra de koers even laag staat. Dat is namelijk juist niet het moment om te verkopen. Bitcoin wordt sterk beïnvloed door negatief nieuws, maar kan ook razendsnel weer omhoog schieten. Als de koers laag staat is dat wel weer een goed moment om te kopen. Je kunt er dan veel rendement op behalen. De vuistregel is: hoog verkopen en laag kopen. Het helpt om je goed over bitcoin in te lezen en de laatste ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden. Daarnaast kun je notificaties instellen als de koers een bepaalde waarde heeft bereikt.

Moet je belasting betalen over bitcoins?

Waar bitcoins zich voorheen nog in een grijs gebied op het gebied van belasting bevonden, is daar in 2018 verandering in gekomen. Sinds dat jaar moet je er namelijk belasting over betalen. Bitcoins worden gezien als vermogen. De Belastingdienst heeft in box 3 (overige bezittingen) een plekje vrijgemaakt voor cryptovaluta. Dit wordt daar virtuele betaalmiddelen genoemd. Er wordt gekeken naar de waarde op 1 januari van het jaar waarover je aangifte doet. Hoeveel belasting je precies betaalt hangt af van de hoogte van je vermogen.

Waar koop je bitcoins?

Er zijn verschillende manieren om aan bitcoin te komen. Dat kan bij een cryptobroker als Bitvavo, maar ook via een ruilbeurs of een andere bitcoingebruiker. Je hebt dan eerst een wallet nodig om de bitcoins op te kunnen slaan. Je kunt kiezen uit een wallet voor desktop, smartphone of hardware. Het aanmaken is gratis en kun je op verschillende platforms doen.

¨de inhoud van dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van mijnzzp.nl¨

Mijnzzp.nl