Team Mijnzzp

Mensen op kantoor

Het is de nachtmerrie van iedere ondernemer: faillissement moeten aanvragen. Toch kom je er in sommige gevallen niet onderuit. De zaken staan er dan zo slecht voor dat je niet anders kan dan een faillissement aanvragen. In dit artikel lees je wat er vervolgens met jou en je bedrijf gaat gebeuren.

Het aanvragen van een faillissement

Er zijn verschillende manieren waarop een faillissement kan worden aangevraagd. Ten eerste kun je zelf naar de rechtbank stappen. Dit doe je wanneer je zeker weet dat het niet meer goed gaat komen. Merk je dat je in een mindere periode zit, dan is het raadzaam om hulp te vragen aan een specialist. Je kan bijvoorbeeld juridisch advies verkrijgen over jouw bedrijf.

Ook schuldeisers kunnen voor jou naar de rechtbank stappen. Zij vragen dan een faillissement aan voor jouw bedrijf. Zij laten zien dat jij niet in staat bent om de verschuldigde bedragen te betalen. Tot slot kan ook het Openbaar Ministerie een faillissement voor je aanvragen. In alle gevallen beslist de rechtbank of jouw bedrijf ook echt failliet verklaard gaat worden.

Na het faillissement

De rechtbank buigt zich over jouw situatie en bekijkt de mogelijkheden voor het bedrijf. Misschien is het mogelijk om door middel van uitstel van betaling toch uit de financiële problemen te komen. In dat geval wijst de rechtbank het faillissement af. Is de rechtbank tot een besluit gekomen, dan volgt er een zitting. Een deurwaarder kan de dagvaarding bij jou komen langsbrengen.

Verklaart de rechtbank je inderdaad failliet, dan ben je verplicht om dit vonnis aan te nemen. Je moet dus meewerken aan wat er daarna gaat gebeuren. Er wordt door de rechtbank een curator aangesteld. Deze gaat proberen om jouw schulden bij de schuldeisers alsnog te voldoen. Hiervoor krijgt de curator het beheer over jouw bezittingen en eventueel jouw bankrekening. De curator weet welke schuldeisers voorrang hebben en bepaalt op basis daarvan wie er betaald wordt.

Wil je een doorstart maken, dan kan je dit aanvragen. De curator gaat dan bekijken of een doorstart eventueel mogelijk is. Is een doorstart niet mogelijk, dan laat de curator aan allerlei instanties weten dat jouw bedrijf failliet is verklaard. Deze instanties moeten op de hoogte gehouden worden van de stand van zaken. Is een doorstart misschien wel mogelijk, dan wacht de curator nog even met deze bekendmaken. Op die manier probeert hij om jouw imago bij een doorstart intact te houden.

In samenwerking met juristu.nl

Mijnzzp.nl