Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Wie een beetje het dagelijks nieuws volgt hoort vaak dat er meer handarbeiders nodig zijn omdat er straks veel met pensioen gaan. En dat de jeugd alleen nog maar in strakke pakken naar het werk wil en geen smerig of zwaar werk wil doen.

Toch liggen de lonen voor arbeiders een stuk lager als voor bijvoorbeeld een advocaat of een arts. Waar komen deze verschillen toch vandaan? Een deel is te verklaren doordat er gewoon minder advocaten en artsen zijn als arbeiders. Toch is dit niet alleen de oorzaak. Een arbeider gaat in de meeste gevallen op jongere leeftijd werken en een advocaat of arts moet veel langer leren voor zijn vak. Zij lopen dus extra jaren inkomen mis en volgen vaak ook nog een dure studie. Stel, een arbeider kan tien jaar langer werken voor 30.0000 euro per jaar. In dit geval is dit dus 300.000 euro die de advocaat of arts minder verdient plus dat ze dan nog de studie moeten terug betalen.

Als wij in dit geval nu eens naar de arts kijken: deze man heeft een extra risico bij zijn vak. Een arts zal veel meer verdienen als een arbeider. De arts kan zich eigenlijk in zijn hele loopbaan geen enkele fout veroorloven. Als een arts een grove fout maakt is hij zijn baan kwijt en dus zijn inkomsten. Dit risico zit in zekere mate in zijn loon ingebouwd.

Er is al jaren in het nieuws dat er meer arbeiders nodig zijn en dat een beroep in bijvoorbeeld de bouw of transport de toekomst. Deze mensen zullen door de schaarste veel meer gaan verdienen. Nu geloven wij wel dat er een tekort kan ontstaan aan goed geschoolde arbeiders maar dat ze meer zullen gaan verdienen is nog maar te zien.

Er zijn gewoon te veel arbeiders op de markt die de prijs drukken. Er komen bussen vol met arbeiders uit oost Europa naar Nederland of andere landen. Deze mensen zijn zo talrijk aanwezig in Nederland dat de prijzen gewoon laag blijven en wellicht nog zullen dalen voor een arbeider. Wanneer u een kunstje kan en nog duizenden andere ook die allemaal graag willen werken kan het niet anders zijn dat de prijs laag blijft. Het is gewoon een kwestie van vraag en aanbod.

Grote bedrijven verplaatsen hun productie naar lage lonen landen om voordeliger uit te zijn. Een huis wat verbouwd moet worden kunt u niet verplaatsen. Maar hier is al jaren een oplossing voor. De goedkope arbeiders uit landen halen zoals Polen. Deze mensen komen graag werken in Nederland. Ze stappen in de auto en acht uur later staan ze op de klus.

 

Mijnzzp.nl