Team Mijnzzp

Woonkamer huis

Hypotheek afsluiten: hier wordt rekening mee gehouden

Ben jij benieuwd waarmee er rekening wordt gehouden bij het afsluiten van een hypotheek? Bij het afsluiten van een hypotheek komen verschillende zaken aan bod. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie van een studieschuld en een hypotheek en hoeveel je dan kunt lenen, maar ook de verhouding tussen de woningwaarde en de hypotheek die je wilt afsluiten. In dit artikel vertellen wij je waar er rekening mee wordt gehouden als je een hypotheek afsluit. Lees snel verder voor meer informatie.

Je inkomen

Wanneer je een hypotheek wenst af te sluiten, wordt er eerst naar je inkomen gekeken. Je moet namelijk genoeg verdienen, omdat je een groot bedrag leent bij de bank en dit in 30 jaar terug dient te betalen. Omdat de bank zeker wilt weten dat je het kunt betalen, worden er eisen gesteld voor de hypotheek. De maximale hypotheek wordt op basis van je inkomen berekend.

Hoe je je inkomen verdient

Er wordt niet alleen gekeken naar de hoogte van je inkomen, maar ook naar hoe je dit precies verdient. Dit noemt men ook wel de bestendigheid van het inkomen. Met dit soort inkomen kan er met veel zekerheid worden gezegd dat dit de komende jaren gelijk blijft. Wanneer het inkomen onbestendig is, is er minder zekerheid. Doorgaans wordt een vast contract als meer bestendig gezien en zijn de eisen voor zzp’ers soms iets strenger.

Financiële verplichtingen

Er wordt naast naar je inkomen ook gekeken naar de andere financiële verplichtingen die je hebt. Misschien heb je ook een creditcardschuld of een studieschuld waar je maandelijks geld aan kwijt bent. Wanneer je bijvoorbeeld een studieschuld hebt, is de kans groot dat je een lagere hypotheek krijgt. Voor een koophuis moet je tevens naast de hypotheek ook de onroerende zaakbelasting kunnen betalen.

Het huis ten opzichte van de hypotheek

Wanneer er gekeken is naar je inkomsten en naar je eventuele schulden, zijn er nog andere eisen die er worden gesteld als het gaat om de hypotheek. Zo mag je niet meer lenen dan de waarde van je woning. Deze regel wordt door alle banken gevolgd. Hierbij wordt ook wel de term ‘loan-to-value’ gebruikt, ofwel de verhouding tussen de lening en het onderpand. Wanneer je een hypotheek wilt afsluiten, zal je naast de koopsom ook andere kosten hebben, waarvoor je geen geld kunt lenen. Het is dan ook belangrijk om hier rekening mee te houden.

Wist jij dit al over het afsluiten van een hypotheek?

In samenwerking met de hypotheker.nl

Mijnzzp.nl