Team Mijnzzp

Verschillende soorten financieringen

Wanneer je zelfstandige bent, is het vooral belangrijk dat je de zaken direct goed geregeld hebt. Toch kan het soms voorkomen dat je vooral in het begin tegen een liquiditeitsprobleem aanloopt. Dit heeft vaak te maken met het aantal openstaande debiteuren en de lage cashflow. Om er dan voor te zorgen dat je als ondernemer toch door kunt groeien en niet stagneert, zijn er een aantal handige soorten financieringen waar je als ZZP’er goed gebruik van kunt maken. Het is namelijk niet heel vreemd dat je vooral in de eerste periode van het ondernemen te maken hebt met uitgaven, waardoor je niet kunt investeren in je bedrijf. Kortom, niets om je voor te schamen dus. Welke mogelijkheden er zijn, bespreken we hier met je.

Factoring

Factoring is een financieringsvorm waarbij een bedrijf (de verkoper) zijn openstaande facturen verkoopt aan een factoringmaatschappij (de koper) tegen een gereduceerde prijs. Dit geeft het bedrijf de mogelijkheid om snel geld te ontvangen voor zijn openstaande facturen, in plaats van te wachten op betaling van de klanten.

Er zijn twee soorten factoring: rekening courant factoring en eigendomsoverdracht factoring. Bij rekening courant factoring blijft het verkopende bedrijf verantwoordelijk voor de incasso van de facturen, terwijl bij eigendomsoverdracht factoring de factoringmaatschappij verantwoordelijk is voor de incasso van de facturen.

Factoring kan een nuttige oplossing zijn voor bedrijven die moeite hebben met het beheren van hun werkkapitaal of die snel geld nodig hebben voor groei en uitbreiding. Het kan echter ook gevolgen hebben voor de credit rating van een bedrijf en kan leiden tot een vermindering van de controle over de debiteurenadministratie. Bedrijven die overwegen om factoring te gebruiken, moeten zorgvuldig de voor- en nadelen afwegen en overleggen met een financieel adviseur voordat ze een beslissing nemen. Je levert immers wel een deel van je omzet in om sneller te kunnen beschikking over je geld.

Voorraadfinanciering

Voorraadfinanciering is een vorm van financiering die wordt gebruikt door bedrijven, waaronder zelfstandige ondernemers (ZZP'ers), om hun voorraad te financieren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als een ZZP'er een groot aantal producten inkoopt voor een verkoopseizoen, maar niet genoeg geld heeft om deze producten te betalen voordat hij ze verkoopt. Met voorraadfinanciering kan een ZZP'er een lening krijgen om de producten te betalen, en de lening wordt vervolgens terugbetaald met de opbrengst van de verkoop van de producten. Hierdoor kan een ZZP'er zijn voorraad verkopen zonder dat hij zich zorgen hoeft te maken over de betaling van de producten.

Zorg voor een goede cashflow

Een goede cashflow is van groot belang voor het succes en de continuïteit van een bedrijf, ook voor ZZP'ers. Cashflow is de hoeveelheid geld die een bedrijf beschikbaar heeft om te besteden aan dagelijkse uitgaven en investeringen. Heeft een bedrijf dit niet, dan kan dit zorgen voor verschillende, vaak praktische problemen. Niet voor niet is het daarom op bepaalde momenten ook noodzakelijk om een beroep te doen op een bepaalde vorm van financiering. Dit kan je zelfs helpen om sneller door te groeien met je bedrijf.

In samenwerking met abnamrocomfin.com

Mijnzzp.nl