Team Mijnzzp

Netwerken

Het is heel gebruikelijk om als ondernemer te netwerken en netwerkbijeenkomsten te bezoeken. Je kan er als zzp'er nieuwe relaties opdoen, zodat je via je netwerk eerder aan opdrachten komt of producten aan de man kan brengen. Het is wel belangrijk dat je weet hoe je het beste kan netwerken en wat je vooral beter niet kan doen. Daarom staan hier een aantal veelvoorkomende valkuilen bij netwerken vermeld, die je maar beter kan vermijden.

Inhoudsopgave
Alleen maar aan het woord zijn
Andere bedrijven afkraken
Niet actief blijven

Alleen maar aan het woord zijn

Het is een grote valkuil om tijdens een netwerkbijeenkomst vooral jezelf aan het woord te laten zijn zonder aandacht te hebben voor de ander. Het levert je namelijk vaak meer op door te luisteren dan door een lange monoloog te houden. Door te luisteren, laat je zien dat je interesse hebt in de ander. Natuurlijk kan je inhaken tijdens het gesprek, want het is evenmin ideaal om zelf naar een lange monoloog van een ander te luisteren. Netwerken is wat dat betreft tweerichtingsverkeer, waarbij je ook gebruik kan maken van de mogelijkheid om je eigen zakelijke relaties ter plekke voor te stellen aan ondernemers, die al tot jouw netwerk behoren.

Andere bedrijven afkraken

Ben je wel eens op een netwerkborrel geweest, dan is de kans groot dat je wel eens een ondernemer bent tegengekomen, die de eigen concurrentie afkraakt. Het is een valkuil om je daarin mee te laten slepen. Het is helemaal niet nodig om als ondernemer andere bedrijven in een slecht daglicht te stellen. Laat het afkraken dus maar voor wat het is en laat juist zien wat de kracht van jouw bedrijf is. Bovendien wek je met het slecht praten over anderen mogelijk de suggestie bij de ondernemer, die je aanhoort dat je straks ook op deze manier over hem of haar praat.

Niet actief blijven

Het komt regelmatig voor dat je ondernemers alleen ziet netwerken als zij wat nodig hebben. Op andere momenten laat deze groep niets van zich horen. Het gaat echter niet alleen om het opbouwen van een netwerk, maar ook om het onderhouden van een netwerk. Daarom is het van belang om actief te zijn op momenten dat je er mogelijk zelf niets aan hebt, maar er wel voor een ander kan zijn.

Mijnzzp.nl