Team Mijnzzp

Ondernemer aan het werk

Heb je nog geen verhoging van je tarief doorgevoerd als zzp'er? Lonen stijgen, pensioenen stijgen en alle prijzen van producten en diensten stijgen. Er is alle reden om niet achter te blijven en je tarief in 2023 te verhogen. De inflatie heeft in 2022 volgens het CBS de hoogste stijging gekend die er ooit is geweest. Het is heel gebruikelijk om als ondernemer met ingang van een nieuw kalenderjaar de prijzen te verhogen. Het is op de valreep wellicht nu te kort dag, maar de tariefverhoging kan je een maand later in laten gaan. Dan heb je nog alle tijd om je klanten op de hoogte te stellen van je nieuwe tarieven.

Inhoudsopgave
Geld wordt minder waard
Communiceer de verhoging van je uurtarief

Geld wordt minder waard

Een belangrijke reden om je tarief te verhogen of de prijs van producten te laten stijgen, is simpelweg omdat geld minder waard wordt door de inflatie. Des te hoger de inflatie des te minder geld waard wordt. Als de maandelijkse inkomsten uit je bedrijf hetzelfde blijven dan ga je er in de praktijk dus financieel gezien op achteruit. Je hebt wellicht dit jaar al gemerkt dat je geld minder waard is geworden. Mocht je geen verhoging van je tarief doorvoeren in 2023 dan ga je er financieel nog verder op achteruit. Je hoeft er als zzp'er er niet op achteruit te gaan als je besluit je tarief aan de huidige tijd aan te passen.

Communiceer de verhoging van je uurtarief

Het is uiteraard belangrijk om je klanten te laten weten dat je het uurtarief van je diensten verhoogt. Je kan allerlei argumenten aandragen waarom je deze beslissing neemt, maar dat hoeft niet per se. Ga je naar de kapper of naar de bakker dan krijg je ook niet vooraf een melding dat de prijzen zijn gestegen. Laat staan als je naar de supermarkt gaat. Wil je wel een argument geven dan is het noemen van de inflatie natuurlijk een prima reden. Het is wel zo netjes om je klanten tijdig op de hoogte te brengen van de prijsstijging. Dat biedt hen eventueel nog de gelegenheid om een andere oplossing te zoeken, mocht de stijging niet geaccepteerd worden.

Mijnzzp.nl