Steeds meer mensen met een IT-opleiding kiezen ervoor om als freelancer binnen de IT aan de slag te gaan vanwege de vele voordelen die dit met zich meebrengt. Je kan je eigen tarief bepalen, hebt de vrijheid om te kiezen welke opdrachten je wel of niet aanneemt en natuurlijk kun je vaak werken wanneer je zin hebt. Echter, als IT-freelancer krijg je ook met veel concurrentie te maken en daarom is het handig om voor een frisse en originele start te gaan. Onderstaande tips zijn speciaal voor de IT-freelancer die onlangs begonnen is of binnenkort gaat beginnen.
Hosting goed regelen
Als IT-freelancer is het allereerst van belang om een goed online visitekaartje af te geven en dat doe je natuurlijk door een mooie website in elkaar te zetten. Op deze website geef je aan wat je diensten zijn, hoe men je kan bereiken, je expertise, informatie over je verschillende projecten en ga zo maar verder. Als IT-freelancer weet je ongetwijfeld hoe je een goede website in elkaar moet zetten, maar vergeet niet om ook na te denken over de details. Het is namelijk ook relevant dat je website soepel loopt en veel bezoekers aan kan. Daarvoor kun je gebruikmaken van dedicated hosting. Een dergelijke hosting is veiliger, sneller en tegelijkertijd profiteer je van een uitstekende klantenservice.
Toch een ondernemingsplan schrijven
Natuurlijk is het niet verplicht (tenzij je een lening nodig hebt), maar verstandig is het wel: het schrijven van een ondernemingsplan. Een ondernemingsplan schrijf je met name voor jezelf. Als mensen je vragen wat je binnen de IT gaat doen, dan vinden beginnende IT-ers het vaak lastig om daar een duidelijk antwoord op te geven. Met een ondernemingsplan wordt het gemakkelijker om alles te concretiseren.
Hoe vind je als IT-freelancer opdrachten?
Dan vraag je je vervolgens natuurlijk af hoe je als IT-freelancer opdrachten kunt vinden. Dat is een flinke uitdaging en het kan een tijdje duren voordat je daadwerkelijk succesvol bent. Het is allereerst belangrijk om veel connecties op te doen, dus ga netwerken bij jou in de regio en kijk wat je voor ondernemers en particulieren kunt betekenen. Daarnaast is het ook belangrijk om jezelf online goed te profileren en dit kun je doen door veel tijd en aandacht aan je sociale media profielen te besteden. Probeer zoveel mogelijk volgers te verzamelen en schrijf je in bij alle relevante kanalen.
Daarnaast heb je ook nog de mogelijkheid om je in te schrijven bij zogenaamde bemiddelingsbureaus. Dergelijke bureaus zorgen ervoor dat opdrachtgevers en opdrachtnemers met elkaar in contact komen en daar betaal je dan een bemiddelingsfee voor. Ook zijn er speciale platforms waar je je voor kunt inschrijven en dan zie je daar oproepen van mensen die hulp nodig hebben.
In samenwerking met proserve.nl
Mijnzzp.nl