Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Start up

In samenwerking met cvmaker.nl

Als je veilig wilt beginnen met het ondernemen dan zou je eerst een vast dienstverband kunnen aangaan met een bedrijf. Hierna kun je dan starten als ZZP’er terwijl je dus alsnog in dienst bent. Dit wordt ook wel deeltijd-zzp of hybride ondernemerschap genoemd. Het houdt in dat je werkt voor een werkgever maar alsnog ook bezig bent met je eigen onderneming. Zo heb je hoe dan ook een vast inkomen, dus het biedt veel zekerheid en veiligheid.

Toch kun je niet zomaar parttime beginnen als ZZP’er als je een baan hebt. Het is namelijk van belang dat je werkgever weet van de plannen en hiervoor toestemming geeft. Dit is overigens niet altijd verplicht. In je arbeidsovereenkomst, CAO en/of personeelsreglement staat aangegeven of je naast de baan ook nog een eigen bedrijf mag starten. Als dit wel het geval is dan zullen de voorwaarden ook hierbij staan.

Het is bovendien verstandig om een bedrijf te starten dat niet botst met de belangen van de werkgever. Zodoende heb je meer kans dat je baas akkoord gaat met de plannen. Als je dezelfde producten en/of diensten aanbiedt dan het bedrijf waarvoor je werkt dan zal je werkgever logischerwijs niet bepaald blij zijn met je idee. Meestal moet je je houden aan een concurrentiebeding. Hierin is vastgelegd wat je wel en niet mag doen. Hiervoor kun je dus je arbeidscontract bekijken.

Ook kan het starten van een bedrijf naast je fulltime baan ontzettend zwaar zijn. Het klinkt misschien als een droom, maar in werkelijkheid is dit niet het geval. Dit komt omdat je je het liefst 24 uur per dag wilt inzetten voor je nieuwe bedrijf, maar je werkgever verwacht natuurlijk ook dat je je 100 procent inzet bij je baan. Dit vergt logischerwijs veel van een mens.

Als je alsnog door wilt gaan met je plannen om een bedrijfje op te starten naast je baan dan moet je natuurlijk naar de Kamer van Koophandel gaan. Hierna kun je een CV opstellen met de voorbeelden op CVmaker.nl. Met behulp van je nieuwe curriculum vitae kun je namelijk opdrachtgevers verkrijgen zodat je geld kunt gaan verdienen als ZZP’er.

Mijnzzp.nl