Team Mijnzzp

Bedrijfsrisico

Als zelfstandig ondernemer zonder personeel word je blootgesteld aan verschillende bedrijfsrisico’s. Daar je met een eenmanszaak privé aansprakelijk bent voor de schade die voort kan komen uit zo’n bedrijfsrisico, is het zaak te zorgen voor een goede dekking vanuit verschillende verzekeringen voor zzp’ers. Denk bijvoorbeeld aan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp, een rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers en een vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering. Het is afhankelijk van de diensten en producten die je als ondernemer aanbiedt, welke van deze verzekeringen voor zzp’ers het afsluiten waard zijn. Ben je bijvoorbeeld werkzaam als timmerman, of adviseer je particulieren en bedrijven? Dergelijke verschillen zijn veelal van invloed op de verzekeringen die je af zou moeten sluiten als ondernemer.

In dit artikel zetten we verschillende verzekeringen op een rijtje. Welke van deze verzekeringen voor zzp’ers heb jij al afgesloten om de bedrijfsrisico’s te dekken? Er zijn verschillende verzekeraars in Nederland die specifieke verzekeringen voor zzp’ers aanbieden, passend bij de behoeften die zij veelal hebben op dit vlak.

Aansprakelijkheids- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Men maakt onderscheid tussen een aansprakelijkheids- en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. De eerste verzekering is interessant voor zzp’ers die het risico lopen schade te veroorzaken aan andermans fysieke bezittingen. Ook lichamelijk letsel valt onder deze verzekering. Denk aan een dure vaas of bijvoorbeeld een schilderij dat je beschadigd hebt bij het uitvoeren van timmer- of schilderwerk. Verkoop je goederen? In dat geval valt de schade die veroorzaakt wordt door het verkochte product ook onder deze verzekering. 

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt de schade voortkomend uit beroepsfouten. Mogelijk ben je werkzaam als financieel adviseur en heb je hierbij een rekenfout gemaakt, die invloed heeft op het handelen van de klant. Als blijkt dat de klant als gevolg van die rekenfout grote financiële schade heeft geleden, kan deze dit proberen te verhalen op jou als adviseur. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers ben je gedekt tegen de schadeclaims die hieruit voortkomen.

Kies voor een rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers

Mogelijk heb je privé al een rechtsbijstandverzekering afgesloten. Deze verzekering dekt echter niet de kosten voor juridische bijstand bij conflicten voortkomend uit het handelen van je bedrijf. In dit geval heb je een zakelijke rechtsbijstandverzekering nodig. Als ondernemer loop je een relatief groot risico betrokken te raken bij conflicten. Denk aan een leverancier die diens afspraken niet nakomt, of een partij die jou verantwoordelijk houdt voor de geleden schade. Wanneer je het hier niet mee eens bent, is juridische bijstand van een jurist of advocaat wenselijk. Deze helpt je daarbij je positie te verdedigen, in het geval dat een zaak in je nadeel uitvalt.

Ook geschillen met klanten en bijvoorbeeld opdrachtgevers die hun facturen niet betalen vallen onder de dekking van een rechtsbijstandverzekering. Verklein het risico dat je organisatie in financiële moeilijkheden terecht komt als gevolg van een onbetaalde factuur; zorg dat incassogeschillen verzekerd zijn.

Steeds vaker kiezen ondernemers voor een cyberverzekering

Een verzekering die steeds vaker gekozen wordt door ondernemers is een cyberverzekering. Met name partijen in de zakelijke- en financiële dienstverlening kunnen hier baat bij hebben. De cyberverzekering dekt de schade bij anderen, veroorzaakt door cybercriminaliteit binnen jouw systemen. Ook de eigen schade, zoals bijvoorbeeld kosten voor het herstel van imagoschade of de kosten die voortkomen uit de diefstal van data, worden vergoed vanuit dit type verzekering voor zzp’ers.

De kans dat organisaties het slachtoffer worden van cybercriminaliteit is de afgelopen jaren steeds verder toegenomen. Daarbij hebben met name zzp’ers lang niet altijd de kennis in huis, om zich hier goed tegen te kunnen beschermen. Hoe moet je bijvoorbeeld handelen in het geval van een cyberincident? Hulp van de adviseurs van een verzekeraar is in zo’n situatie wenselijk. Voldoende reden om het afsluiten van een cyberverzekering te overwegen als zelfstandig ondernemer zonder personeel.

In samenwerking met nn.nl

Mijnzzp.nl