Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Beursgebouw

In samenwerking met eventcentreaquabest.nl

Ben jij een startende ZZP’er? Dan is jou vast wel eens verteld hoe belangrijk het is om een goed netwerk om je heen te hebben. Je kunt immers niet terugvallen op “vaste” collega’s. Soms heb je wellicht grotere projecten op de planning staan, waarbij het interessant kan zijn om bepaalde werkzaamheden uit te laten besteden. Een netwerk met waardevolle contacten is hierbij een noodzakelijk. Maar hoe creëer je een goed netwerk en waar begin je? Wij geven graag wat tips!

Maak gebruik van social media

Klinkt logisch toch? Toch zijn er nog veel zelfstandige ondernemers die bijvoorbeeld nog geen bedrijfsaccount via Facebook hebben aangemaakt. Een gemiste kans! Niet alleen houd je zo privé en werk lekker gescheiden, het is ook een goede manier om je bedrijf te promoten en zakelijke berichten te plaatsen. LinkedIn sluit hier goed bij aan. Laat mensen zien wat je doet en wat je voor iemand kan betekenen op jouw werkgebied. LinkedIn leent zich ook goed om zelf op zoek te gaan naar potentiële klanten.

Bezoek bijeenkomsten en beurzen

Om je zakelijke netwerk uit te breiden, zul je de handen uit de mouwen moeten steken. Wellicht dat je via via al wat contacten hebt opgedaan, maar bezoek ook eens een netwerkborrel, bijeenkomst of beurs. Houd oren en ogen open en blijf op de hoogte van de verschillende beurslocaties bij jou in de buurt. Een interessante bijeenkomst gevonden waar je wil binnenspringen? Zorg dat je vantevoren een concreet doel voor ogen hebt en probeer zelfvertrouwen uit te stralen.

Ga het gesprek aan

Als je afspraken maakt met jezelf, zal je na verloop van tijd merken dat bepaalde dingen steeds makkelijker worden. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je op de eerstvolgende netwerkborrel zes mensen aanspreekt, aan wie je uiteindelijk ook je visitekaartje geeft. Hoe vaker je mensen aanspreekt, hoe makkelijker je dit in het vervolg afgaat. Als je het lastig vindt om mensen zomaar aan te spreken op een beurs, kun je altijd inhaken op een bepaalde presentatie of gewoon simpelweg interesse tonen in een persoon.

Hoewel het wellicht niet je favoriete bezigheid is, is het wel belangrijk dat je tijd investeert in netwerken. Wanneer je eenmaal enkele relaties hebt opgebouwd, is het van belang het contact goed te onderhouden. Zo weet je klant of relatie dat hij niet naar de achtergrond is verdwenen en houd je het contact warm.

Mijnzzp.nl