Team Mijnzzp

Leasen

Als ZZP'er weet je als geen ander hoe belangrijk het is om elke euro te optimaliseren en te investeren in de groei van je onderneming. Een slimme financiële zet die vaak over het hoofd wordt gezien, is de keuze tussen leasen en kopen van bedrijfsmiddelen en voertuigen. In deze blog zullen we deze twee opties vergelijken en ontdekken waarom leasen voor ZZP'ers vaak de betere keuze is.

Slimme ZZP’ers kiezen voor leasen: hier is waarom

Als ZZP'er wil je natuurlijk de kosten optimaliseren en zorgen voor een gezonde balans tussen inkomsten en uitgaven. Bij het kopen van bedrijfsmiddelen of voertuigen moet je rekening houden met de afschrijving ervan. Deze afschrijvingen kunnen aanzienlijke kosten met zich meebrengen, vooral als je bedrijfsmiddelen snel in waarde verminderen.
Leasen biedt hier een aantrekkelijke optie. Met lease betaal je een vast maandelijks bedrag, wat voorspelbaar is en je helpt bij het beheren van je cashflow. Je hoeft je geen zorgen te maken over de waardevermindering van de geleasede activa, omdat je ze aan het einde van het leasecontract gewoon teruggeeft. Dit kan voordelig zijn voor bedrijfsmiddelen met een hoge afschrijving, zoals auto's. Bovendien kun je met leasen altijd gebruikmaken van de nieuwste technologie of voertuigen zonder grote initiële investeringen. Dit is vooral belangrijk als je afhankelijk bent van up-to-date apparatuur of een representatieve auto voor je bedrijf.

Private lease: fiscaal voordeel voor ZZP’ers

Wanneer je als ZZP'er overweegt om voor een private lease zzp te kiezen, opent zich een interessante fiscale mogelijkheid. Het mooie is dat je dit contract als private persoon afsluit, wat betekent dat je geen bijtelling voor privategebruik hoeft te vrezen. Bovendien kun je € 0,19 per gereden zakelijke kilometer aftrekken van je winst. Financieel gezien is dit een aantrekkelijke optie voor ZZP'ers die graag hun kosten willen optimaliseren en hun onderneming willen laten groeien. Natuurlijk zijn er ook enkele overwegingen. In tegenstelling tot zakelijke lease wordt een private lease-contract bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) geregistreerd. Dit kan van invloed zijn op je leencapaciteit als je bijvoorbeeld in de toekomst een hypotheek wilt afsluiten. Daarnaast is de btw niet aftrekbaar bij private lease. Echter, in veel gevallen wegen de voordelen van het ontbreken van bijtelling op tegen het btw-nadeel.

Hoe leasen financiële lasten verlicht

Een ander belangrijk aspect voor ZZP'ers bij de keuze tussen leasen en kopen zijn de BTW-kwesties. Het leasen van bedrijfsmiddelen en voertuigen kan leiden tot aanzienlijke belastingvoordelen. Als je een bedrijfsmiddel least, kun je de BTW vaak direct aftrekken als voorbelasting, wat de financiële lasten verlicht. Het is echter van cruciaal belang om nauwkeurig bij te houden hoe je de geleasede activa gebruikt voor zakelijke doeleinden. Fouten bij het bijhouden van financiële gegevens kunnen leiden tot problemen met de Belastingdienst. Het is verstandig om advies in te winnen bij een financieel expert om ervoor te zorgen dat je optimaal profiteert van de BTW-regelingen bij leasen. Er zijn dus verschillende punten die je op het gebied van leasen met elkaar moet afwegen. De XLEasy leaseopties zijn eindeloos. Je kunt hier altijd vrijblijvend advies vragen wat de beste optie in jouw situatie is.

In samenwerking met xleasy.nl

Mijnzzp.nl