Team Mijnzzp

Lening

Zzp’ers zitten in de enigszins opmerkelijke situaties dat hun zakelijke financiën wat de Belastingdienst betreft verweven zijn met hun persoonlijke financiën. Het geld dat je op de zaak op staan, is simpelweg jouw geld. Je kunt het dus ook gebruiken voor persoonlijke aankopen. Maar wat als je juist geld tekort komt voor zakelijke doeleinden en geld lenen overweegt? Kun je dan ook een persoonlijke lening afsluiten en daarvoor inzetten, ook gezien het feit dat het verkrijgen van een zakelijke lening verre van eenvoudig is?

Persoonlijke lening

Om met de deur in huis te vallen: nee, je kunt in principe geen persoonlijke lening afsluiten voor zakelijke doeleinden. Een persoonlijke lening is bedoeld voor persoonlijke uitgaven, zoals het financieren van een nieuwe keuken of badkamer. Het is dus niet zo dat als het niet lukt om een zakelijke lening te krijgen je een persoonlijke lening kunt afsluiten voor hetzelfde doel. Liegen tegen de kredietverstrekker over waar de persoonlijke lening voor bedoel is, is niet aan te raden. Jij moet namelijk bij het afsluiten van de lening een zogenaamde ‘verklaring bestedingsdoel’ ondertekenen. Daarin geef je aan waarvoor je de lening gaat gebruiken. De kredietverstrekker controleert waarvoor je het geld gebruikt en kan het gehele bedrag in één keer terugvorderen als je de voorwaarden breekt.

Overlap in gebruik

Kan er dan helemaal geen overlap bestaan in gebruik van de investering waarvoor je geld leent voor zowel privédoeleinden als zakelijke doeleinden? Dat is ook weer niet helemaal zo. Voorbeeld: je sluit een persoonlijke lening af om een auto te kopen. Dan kan het natuurlijk zo zijn dat je die auto zowel privé als zakelijk gebruikt. Dat is niet verboden, maar het is wel de hoofdmoot die telt: de auto moet hoofdzakelijk gekocht worden voor privédoeleinden, anders is een zakelijke lening noodzakelijk.

Euro

Zakelijke lening

Voor de compleetheid is het natuurlijk ook van belang om te vermelden dat een zakelijke lening strikt bedoeld is voor zakelijke doeleinden. Je gebruikt een zakelijke lening bijvoorbeeld om noodzakelijke investeringen te maken die je bedrijfsvoering mogelijk maken of ervoor zorgen dat je kunt groeien met je bedrijf. Maar je kunt ook een zakelijke lening afsluiten om een tijdelijk financieel gat te dichten. Helaas is de realiteit dat het verkrijgen van een zakelijke lening ingewikkeld is. Er is vaak een goed ondernemingsplan voor nodig, en dan nog is het zo dat veel zzp’ers op hun eigen spaargeld of eventueel een lening bij een familielid of kennis aangewezen zijn om hun bedrijf op te starten. Wel is sommige gevallen ook een krediet van het UWV mogelijk om een bedrijf op te starten. Een persoonlijke lening kan dus helaas niet hiervoor gebruikt worden.

Of je nu een persoonlijke lening of een zakelijke lening wilt gaan afsluiten, denk er nooit te licht over. Geld lenen is niet gratis, omdat je rente betaalt over de lening die maakt dat je altijd goedkoper uit bent wanneer je de investering in kwestie uit eigen zak betaalt. Dat behoort echter niet altijd tot de mogelijkheden. Dan is het fijn als het mogelijk is om geld te lenen. Wacht in dat geval niet te lang met het aanvragen van je lening, want de rentes die kort geleden nog historisch laag waren zijn nu weer aan het stijgen. Daarmee wordt een lening dus weer duurder.

In samenwerking denederlandsekredietmaatschappij.nl

Mijnzzp.nl