Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Zzp-ers op kantoor

In samenwerking met overstappen.nl

Is het altijd een droom geweest om een eigen onderneming te starten? Wellicht heb je al je ontslag ingediend om deze spannende en uitdagende stap te zetten of misschien ben je er nog over aan het nadenken. Voordat je een eigen onderneming start en de weg als zelfstandige inslaat, zijn er een aantal financiële zaken waar je eerst bij stil moet staan, zaken die mogelijk zelfs je keuzes kunnen beïnvloeden. Uiteraard zijn er veel meer dingen waar je over na moet denken voordat je je werkgever de ontslagbrief geeft en de gang naar de Kamer van Koophandel maakt. In dit artikelen bespreken we enkele financiële aspecten waar je rekening mee moet houden.

Geen vast inkomen

Een van de dingen die mensen vaak tegenhoudt om een eigen onderneming te starten, is het feit dat er geen vast inkomen meer is. Het is immers afhankelijk van de hoeveelheid werk die je binnenhaalt hoe hoog je inkomen maandelijks is. Het is dan ook belangrijk dat je op voorhand weet hoeveel geld je maandelijks minimaal moet verdienen wil je je vaste lasten kunnen betalen en voldoende geld voor de boodschappen overhouden. Bekijk eens hoeveel geld er maandelijks aan dit soort zaken uit gaat en schrap de overbodige dingen tot je zakelijk gezien meer stabiliteit hebt. Kijk ook of enkele vaste lasten lager kunnen, op die manier heb je iets meer speling in de inkomsten die je de eerste tijd moet binnenhalen. Het gebruiken van een energievergelijker voor het vinden van de goedkoopste energie is hier een goed voorbeeld van. Vergeet ook niet maandelijks geld te sparen voor het afdragen van belastingen en momenten waarop je minder inkomsten hebt.

Privé en zakelijk scheiden

De meeste startende ondernemers laten zich als eenmanszaak inschrijven. Juridisch gezien zijn je financiën zowel zakelijk als privé gelijkgesteld, m.a.w. schuldeiser mogen je zakelijk en privé aanspreken voor je schulden. Het gescheiden houden van je zakelijke geldstromen en die privé is voor je eigen overzicht echter wel het beste. Open dan ook een zakelijke rekening bij de bank. Stort je omzet op de zakelijke rekening en gun jezelf maandelijks een vast, en redelijk inkomen wat je weer op je privérekening zet. Hierdoor houd je overzicht van wat er op zakelijk gebied maandelijks wordt verdiend. Ook je administratie houd je privé en zakelijk gescheiden. Niet alleen overzichtelijk voor jezelf, maar ook handig wanneer de belastingdienst je ooit eens vraagt een en ander aan te tonen. Bewaar inkomende en uitgaande facturen op een vaste plaats en zorg ervoor dat je op vaste momenten aan je administratie werkt. Houd ook een urenregistratie bij wil je in aanmerking komen voor belastingvoordelen voor startende ondernemers, er is hier namelijk een ureneis aan verbonden.

Pensioen en verzekeringen

Bezoek een adviseur die je kan helpen met advies over pensioenregelingen en verzekeringen voor ondernemers, bijvoorbeeld de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dit werd voorheen via je werkgever geregeld en nu zal je er zelf voor moeten zorgen. Er is echter een oerwoud aan (pensioen)verzekeraars en met hulp van een adviseur maak je vaak sneller een goede keuze.

Mijnzzp.nl