Team Mijnzzp

Eerste auto kopen

Het is eindelijk zover! Je hebt je rijbewijs (een tijd geleden) gehaald en genoeg geld gespaard om je eerste echte auto te kopen. Je kunt straks reizen wanneer je wilt, taxi spelen voor vrienden zonder auto en iedere week door een drive-thru. Toch komt er meer bij kijken dan alleen de auto afrekenen. Voordat je in je nieuwe voertuig stapt, moet je een aantal dingen regelen.

Auto overschrijven

Bij een auto hoort een kenteken. Als je een nieuwe auto koopt, moet je deze op je naam laten zetten. Dat wordt ‘auto overschrijven’ genoemd. Als je een tweedehands auto koopt, dan verandert de naam van de oude eigenaar in die van jou. Doe je dit niet, dan ben je officieel gezien geen eigenaar van de auto. Als je jouw auto later weer verkoopt is het uiteraard ook belangrijk om de auto op naam van de nieuwe eigenaar te laten zetten.

Autoverzekering

Wat je ook niet mag vergeten is het regelen van een autoverzekering. Daarmee dek je risico’s af die je eventueel kunt oplopen door je deelname in het verkeer. Denk aan het schampen van een paaltje of een sterretje in de voorruit. Je hoopt dat het nooit gebeurt, maar het kan ook voorkomen dat je schade maakt aan andermans voertuig. Daarom is een autoverzekering afsluiten heel belangrijk, want daarmee bespaar je jezelf een hoop kosten. In de meeste gevallen heb je de volgende gegevens nodig:

    1.   Het kenteken van de auto
    2.   Aantal schadevrije jaren
    3.   Aantal kilometers dat je gemiddeld per jaar rijdt
    4.   Wie er het meest in de auto rijdt
    5.   Meldcode van je auto (vermeld in je kentekenbewijs)

APK-rapport

Het ligt misschien wat voor de hand, maar toch is het heel belangrijk dat je een Algemene Periodieke Keuring laat uitvoeren. Tijdens de keuring wordt je auto op verschillende dingen gecontroleerd, bijvoorbeeld verkeersveiligheid, milieu en registratie. Een APK laat je door RDW-erkende bedrijven doen. Na de keuring ontvang je een rapport. Koop je een tweedehands auto? Ga dan na wanneer de laatste APK is geweest.

Wegenbelasting

Een van de minder leuke dingen aan het kopen van een auto is dat het gepaard gaat met kosten. Zo moet je motorrijtuigenbelasting of wegenbelasting betalen. Met dat geld kan de overheid de wegen in Nederland goed onderhouden. Hoeveel je betaalt hangt van een aantal factoren af:

    1.   Het soort motorrijtuig
    2.   Gewicht van je auto
    3.   Het type brandstof
    4.   De CO2-uitstoot van je auto
    5.   De provincie waarin je woont

De berekening van de belasting is per drie maanden. Als je een automatische incasso hebt ingesteld, dan betaal je maandelijks.

In samenwerking met inshared.nl

Mijnzzp.nl