Team Mijnzzp

Laadpaal

Steeds meer particulieren en bedrijven stappen over op elektrische voertuigen. Als gevolg zijn laadpalen ook een steeds groter onderdeel van het straatbeeld. Naast de openbare laadpalen, hebben veel woningen en bedrijven tegenwoordig hun eigen laadpalen staan. Dat is logisch, want met een eigen laadpaal kan je veel geld besparen. Maar geldt dat ook voor ZZP’ers? In dit artikel leggen wij uit van welke voordelen jij als ZZP’er kan profiteren wanneer je een laadpaal laat installeren.

Fiscale voordelen bij aanschaf van een laadpaal

Momenteel zijn er twee interessante regelingen actueel voor een laadpaal bij je bedrijf. De eerste waar je als ZZP’er gebruik van kunt maken is de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Met deze aftrekpost, die is opgedeeld in drie categorieën van 27%, 36% en 45%, kan je dus een groot deel van je investering aftrekken van jouw fiscale winst. Er zijn twee verschillende manieren om gebruik te maken van de MIA. Zo kun je met code E 3110 aftrek aanvragen voor een laadpaal in combinatie met een elektrische auto (uit de lijst van toegestane types). Hierbij mag het maximale investeringsbedrag maximaal €40.000 per combinatie van elektrische auto en laadpaal bedragen. Kosten boven dit bedrag kunnen niet worden afgetrokken. Een tweede code, namelijk G 3720 geldt enkel voor de aanschaf van een laadpaal. Hierbij is het maximum (en tevens minimum) bedrag vastgesteld op €2.500. Hierbij geldt echter wel dat de laadpaal op een eigen bedrijfsterrein moet staan, al mag dit voor een ZZP’er ook een huisadres zijn wanneer er op dat adres geen BV of Holding is gevestigd.

Naast de MIA, is het ook mogelijk om gebruik te maken van de VAMIL-regeling, wat staat voor Willekeurige afschrijving Milieu-Investeringen. Deze regeling stelt jou als ZZP’er in staat om tot 75% van een milieuvriendelijke investering op een willekeurig moment af te schrijven. Wanneer je gebruik maakt van deze regeling, wordt jouw fiscale winst in een door jouw gekozen jaar verlaagd, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Dit levert dan weer een rente- en liquiditeitsvoordeel op.

Fiscale voordelen bij aanschaf van een elektrische auto

Een laadpaal voegt niks toe als je geen elektrische auto aanschaft. Gelukkig zijn ook daar een aantal mooie fiscale voordelen die de aanschaf van een volledig elektrische auto aantrekkelijker maken. Zoals hierboven al besproken, kan je namelijk gebruik maken van de MIA, waardoor je een groot percentage over een maximum investering van €40.000 kunt aftrekken. Wanneer je hier gebruik van wilt maken, moet de elektrische auto wel op de lijst van toegestane types voorkomen. Naast de mogelijkheid om een deel van de investering af te trekken, hoeft er tot en met 2024 geen BPM (belasting personenauto’s en motorrijwielen) te worden betaald wanneer de auto volledig elektrisch is. In 2025 wordt dit aangepast en betaal je 25% wegenbelasting plus een vast bedrag van €360. In 2026 vervalt dit voordeel en moet er 100% BPM worden betaald. Een laatste voordeel komt in de vorm van een lagere bijtelling. Wie dit jaar nog een volledig elektrische auto aanschaft, betaalt namelijk maar 16% tot €40.000. Over de waarde boven de €40.000 betaal je vervolgens de normale bijtelling van 22%. Het kan lonen om snel een elektrische auto aan te schaffen. Zo wordt de bijtelling volgend jaar verhoogd naar 20%. Nog een jaar later, in 2026, wordt de bijtelling weer gelijkgesteld aan die van brandstofauto’s op 22%.

De beste keuze

Het aanschaffen van een elektrische auto en een bijbehorende laadpaal brengt bij aanschaf al veel voordelen met zich mee. Deze lijst met voordelen worden alleen maar groter wanneer je de elektrische auto en laadpaal daadwerkelijk gaat gebruiken. Wel is het zo dat de aanschaf van een elektrische auto (en dus laadpaal) over het algemeen pas financieel aantrekkelijk wordt als je jaarlijks meer dan 27.000 kilometer rijdt. Wij raden je altijd aan om eerst in gesprek te gaan met jouw accountant. Zo weet je precies welke regelingen wel of niet interessant zijn voor jouw situatie. Daarnaast staan wij bij 50five e-mobility klaar om je te voorzien van vrijblijvend advies, zodat je zeker weet dat je de beste laadpaal kiest.

In samenwerking met 50five.com

Mijnzzp.nl