Team Mijnzzp

Crypto munten

Je bent lekker bezig met ondernemen als zzp’er. Je verkoopt diensten of je hebt een goed draaiende webshop. Daar behaal je een leuk inkomen mee, maar eigenlijk wil je nog meer. Misschien zit je eraan te denken om te investeren in crypto. Daar kun je dan een passief inkomen uit halen, is het idee. Veel crypto-enthousiastelingen moedigen elkaar aan om ‘gewoon de stap te zetten’, maar als slimme ondernemer wil je natuurlijk wel weten hoe het in elkaar zit.

Waarom is crypto zo interessant voor zzp’ers?

Als zzp’er heb je vaak te maken met wisselende inkomsten. In goede maanden houd je misschien geld over, maar in slechte maanden kom je geld tekort. Laten we het eerst over die goede maanden hebben. Je zou het geld natuurlijk op een spaarrekening kunnen zetten, maar je krijgt er maar amper rente op. Het levert je niet genoeg op. Om wat achter de hand te hebben voor de slechte dagen, is sparen altijd een goed idee. Maar om je geld te laten renderen, zijn er betere opties.

Ondernemers kijken daarom naar aandelen, ETF’s en crypto. Cryptomunten als Bitcoin en Ethereum hebben de laatste jaren flink geld opgeleverd. Helaas schommelt de waarde van die munten ook flink. Maar als je het goed aanpakt, hebben deze munten toch wel aardig wat potentie. In ieder geval meer potentie dan je geld op een spaarrekening zetten. Om de waarde te laten stijgen, hoef je niks te doen. Het is een manier van passief geld verdienen, al kan het ook een manier van passief geld verliezen zijn. Het ligt maar net aan de koersen.

Beginnen met zakelijk beleggen, is dat een goed idee?

Als zzp’er kun je twee keuzes maken: zakelijk beleggen of privé beleggen. In veruit de meeste gevallen is privé beleggen het gemakkelijkst. Je hoeft dan namelijk geen aparte administratie bij te houden voor je bedrijf. Het geld dat je verdient met crypto beleggen, geef je op in box 3 bij je belastingaangifte. Dat is het onderdeel ‘vermogen’. Dat mag niet als je professioneel werkt als cryptohandelaar.

Je kunt vanuit je eenmanszaak beleggen door winstoverschotten niet te laten staan op een zakelijke rekening, maar ze te gebruiken als investering in cryptomunten. Je moet dan wel de koerswinsten- en verliezen meenemen in je jaarcijfers. Het vereist meer nauwkeurigheid en het is alleen aantrekkelijk als je ook andere zakelijke reserves beheert. Twijfel je? Vraag dan aan een financieel adviseur of boekhouder wat voor jou het beste is.

Met crypto beginnen als zzp’er

Wil je enthousiast met crypto aan de slag? Wacht nog even en doe eerst uitgebreid onderzoek. Lees over blockchaintechnologie, verschillende soorten munten en strategieën en over de risico’s en trends. Beleggen is namelijk nooit zonder risico.

Kies daarna de exchange: de plek waar je crypto koopt, bewaart en verhandelt. Een van de bekendste exchanges is Binance. Een veelgestelde vraag is: ‘Is Binance veilig?’ In een uitgebreide review lees je de voordelen en nadelen van deze exchange. Doe hetzelfde met andere exchanges als Bitvavo, Bitpanda, Finst en Coinmerce, en kies uiteindelijk voor de meest voordelige optie.

Stel daarna een strategie op. Ga je maandelijks inleggen, of doe je een eenmalige storting? Een langetermijnstrategie is voor zzp’ers vaak het verstandigst. Houd je emoties onder controle en laat je niet leiden door snelle koersbewegingen en influencers op sociale media. Doe wat goed voelt voor jou.

Als zzp’er heb je natuurlijk wel wat administratie te verwerken. Houd daarom altijd bij hoeveel je hebt ingelegd, wanneer, tegen welke koers en wat de waarde op dat moment was. Dat biedt je niet alleen meer inzicht in het rendement, maar je hebt deze gegevens ook nodig bij je belastingaangifte.

Crypto aangeven als zzp’er

Als je particulier belegt, moet je je cryptomunten aangeven bij de Belastingdienst. Dat doe je in box 3. Daarin betaal je belasting over je vermogen. De waarde van de munten wordt bepaald op 1 januari van het belastingjaar. Handel je als bedrijf of handel je veelvuldig, dan kan de Belastingdienst dat zien als winst uit onderneming of als resultaat of overige werkzaamheden. Dan vallen je cryptomunten onder Box 1 en betaal je meer belasting.

Ga je zakelijk beleggen, dan moet je de winsten en verliezen opnemen in je winst- en verliesrekening. Dat beïnvloedt de winst waarover je inkomstenbelasting betaalt. Het is zeer aan te raden om dat aan een goede boekhouder over te laten. Het is geen standaard jaaropgave.

Voorzichtig aan de slag

Beleggen in crypto kan voor een leuk extra zakcentje zorgen, maar doe het wel verantwoord. Beleg alleen met geld dat je kunt missen. En spreid je investeringen. Investeer niet alleen in crypto, maar in meerdere beleggingen en projecten.

Je kunt ook een automatisch aankoopplan instellen. Dan koop je maandelijks voor een vast bedrag crypto. Niet meer en niet minder. Blijf bijleren over de ontwikkelingen in de cryptowereld en vermijd paniekverkoop tijdens een dipje. Zo kan crypto een waardevolle manier zijn om extra vermogen op te bouwen. Onthoud uiteraard wel, dat beleggen in crypto wordt gezien als risicovol, en dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst zijn.

In samenwerking met bestebank.org

Mijnzzp.nl