Team Mijnzzp

Mestwagen

De nieuwe FNV voorzitter Han Busker heeft in een interview in het FD opgeroepen om de fiscaal vriendelijke behandeling van zzp-ers te stoppen. Deze oproep is gericht tegen het nieuwe, nog te vormen kabinet. Het fiscale voordeel zou door de zzp-ers ingezet moeten worden voor pensioen opbouw en het afdekken van risico's. Maar in de praktijk wordt het voordeel gebruikt om een lager tarief in rekening te brengen, waardoor er een ongelijk speelveld ontstaat voor andere bedrijven. Zij hebben immers personeel in loondienst en zijn verplicht om te betalen voor pensioen opbouw en het verzekeren van de risico's. In een eigen bericht nuanceert FNV Zelfstandigen het bericht van de voorzitter.

Gelukkig is de FNV ook tegenstander van fiscaal vriendelijke behandeling van de grote bedrijven: het niet aanpakken van belasting ontwijking. De 151 grote bedrijven hebben de afgelopen 10 jaar zeker 30 miljard euro te weinig aan belasting betaald. Als wij dat geld onder de zzp-ers in Nederland zouden mogen uitdelen, dan gaat het om 3.000 euro per zzp-er per jaar. Tien jaar lang! Dat kan natuurlijk niet, maar het lijkt ons eenvoudiger om 151 bedrijven aan te pakken dan 1 miljoen zzp-ers...

Wij van Mijnzzp.nl vinden dat echte ondernemers niet de dupe mogen worden van andermans problemen. Dat zit zo. Bedrijven zijn marktpartijen, die altijd zullen zoeken naar manieren om de kosten laag te houden. Op die manier kunnen ze hun producten goedkoop en concurrerend aanbieden. Grote bedrijven ontwijken belasting. Zzp-ers hoeven geen pensioen of nemen geen verzekering. En wat doen de onverstandige bedrijven? De middelgrote en kleine bedrijven die werknemers aannemen? Zij hebben te hoge kosten. Als zij verstandig zijn, zouden ze met zzp-ers werken of zorgen dat ze heel groot worden en belasting kunnen ontwijken.

Het echte probleem dat hier speelt is de doorgeschoten flexibilisering, ook wel schijnzelfstandigheid genoemd: mensen die "gedwongen" zzp-er zijn, omdat er geen loondienst baan voor ze is. Zij kiezen niet vrijwillig voor het ondernemerschap. Ze willen wel pensioen opbouwen maar kunnen dat niet, omdat ze dan te duur zijn. Mensen komen in deze situatie terecht bijvoorbeeld door dwang van werkgevers, zoals in de bouw. Ook hiertegen verzet FNV zich. Het is nu afwachten op de kabinetsformatie om te kijken wat de nieuwe regering er aan gaat doen.

Mijnzzp.nl