Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Huis

Informatie aangeleverd door: nibcdirect.nl

Het leven van een zzp'er gaat niet altijd over rozen. Enerzijds heb je natuurlijk de stress van het werk die gepaard gaat het met zijn van zzp'er. Het is namelijk niet alleen zo dat je de werkzaamheden verricht voor een leuk uurtarief, maar als zzp'er komt er nog veel meer kijken. Zo moet je natuurlijk ook zorg dragen voor de administratie en ben je verantwoordelijkheid als er iets misgaat bij een bepaald project. Daarnaast is het ook nog eens zo dat je als zzp'er vaak in onzekerheid zit. Niet alleen met betrekking tot je inkomsten, maar ook met betrekking tot het aanschaffen van een huis. Als zzp'er is het namelijk een stuk lastiger om een huis aan te schaffen dan wanneer je in loondienst werkt. Een zzp'er heeft het in deze tijd kortom niet makkelijk. Daartegenover staat gelukkig wel dat je als zzp'er veel individuele vrijheid hebt en voor veel zzp'ers is het dat allemaal waard.

Hypotheek regelen

In vergelijking met vroeger is het gemakkelijker voor een zzp'er om een hypotheek te krijgen. Vroeger was het namelijk zo dat ze pas na 3 jaar ondernemerschap aanspraak konden maken op hypotheken. Er is echter een nieuwe regeling die ervoor zorgt dat zzp'ers na 1 jaar al een huis kunnen kopen. Maar in de praktijk blijkt dit lastig en maken weinig zzp'ers daar gebruik van. De Nationale Hypotheek Garantie is namelijk wel een vangnet, maar toch is het alsnog lastig om een hypotheek te krijgen bij banken als zzp'er. Een nadeel is dat je in de eerste jaren een lager toetsing inkomen krijgt als je bijvoorbeeld een hypotheek wilt aanvragen bij een grote bank. Pas na een jaar of 3 wordt je gehele inkomen meegenomen. Dit zorgt ervoor dat je een lagere hypotheek kunt krijgen, en dit resulteert erin dat startende zzp'ers dus soms niet een huis kunnen kopen die ze voor ogen hebben. Dat is natuurlijk erg jammer. Bovendien zijn de rentetarieven voor hypotheek ook nog eens hoger geworden.

Toch zal dit er in de toekomst waarschijnlijk beter uit komen te zien. Economisch gaat het namelijk een stuk beter met Nederland en dit zorgt ervoor dat veel zzp'ers werk krijgen en hun inkomen ook een stuk betrouwbaarder is. Dat is natuurlijk een groot voordeel te noemen voor in de toekomst. Maar voor nu is het nog lastig voor zzp'ers. Na 3 jaar ondernemen is de kans echter groot dat je een mooie hypotheek kunt krijgen!

Mijnzzp.nl