Ben jij zelfstandig, dan is het afhankelijk van wat je doet of je een kantoor hebt ja of nee. Stel dat je een bouwvakker bent, dan is het logisch dat je het grootste deel van de tijd buiten de deur werkt en eens in de zoveel tijd even achter je laptop of pc kruipt om een paar uurtjes met de administratie bezig te zijn. Heb je een 'zittend' beroep, dan is het logisch dat je de hele dag op je kantoor zit. Dit kan thuis zijn, maar ook een externe locatie behoort tot de mogelijkheden. Werk je thuis, dan is het logisch dat je je over je energiecontract geen zorgen hoeft te maken, de ruimte die je gebruikt, is natuurlijk gewoon onderdeel van je huis en wordt verwarmd net als alle andere ruimtes. Maar hoe zit dit eigenlijk wanneer je een extern kantoor hebt? Hoe werkt het als je een zakelijk energiecontract afsluit?
De verschillen
Wanneer je zakelijk een energiecontract wilt afsluiten, dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. In de basis geldt voor zowel zakelijk als privé hetzelfde, maar er zijn wel wat kleine verschillen. Uiteraard is een belangrijke stap energieleveranciers vergelijken, zodat je zeker weet dat je niet te veel betaalt. Hierbij moet je denken aan een aanbod op maat. Nu zal dit in het geval van een Zzp'er natuurlijk niet zo zijn, als wanneer je enorm veel verbruikt, omdat je een volledige productie draait. Toch kan het wel verstandig zijn dit te onderzoeken. Stel dat je bijvoorbeeld veel in de avonduren werkt, dan kan een daltarief uitkomst bieden.
Flexibele tarieven en contractduur
Zakelijke energiecontracten bieden vaak meer flexibiliteit wat betreft tarieven en contractduur. Je kunt kiezen tussen vaste tarieven, waarbij de energieprijs gedurende de looptijd van het contract stabiel blijft, of variabele tarieven, waarbij de energieprijs kan fluctueren op basis van marktomstandigheden. Daarnaast kun je meestal kiezen voor een contract dat past bij de behoeften van jouw bedrijf, variërend van kortlopende contracten tot langlopende contracten. Vooral wanneer je (nog) niet weet hoe de toekomst eruit gaat zien, kan het prettig zijn dat je niet vastzit aan een langdurig contract en dus enorme kosten moet maken of een boete moet betalen wanneer je deze voortijdig wilt stopzetten.
Onderhandelen over de prijs
Het klinkt misschien wat vreemd, maar wist je dat je als zelfstandig ondernemer je de mogelijkheid hebt om te onderhandelen over je prijs. Nu zal dit niet om enkele tientallen euro’s per maand gaan bij minimaal gebruik, maar kan het wel zijn dat je bijvoorbeeld bij een wat langer contract, wat scherpere tarieven krijgt. Zeker iets om over na te denken dus. Naast het onderhandelen, is ook energie vergelijken zakelijk belangrijk om te doen. De tarieven mogen bij de één misschien wel wat gunstiger zijn, maar dat houdt niet in dat je ook onderaan de streep goedkoper uit bent. Je moet ook goed kijken naar bijvoorbeeld het vastrecht, maar ook de kosten voor levering. Zeker de moeite waard dus om hier serieus naar te kijken.
In samenwerking met easyswitch.nl
Mijnzzp.nl