Team Mijnzzp

Freelance fotograaf

Is fotografie jouw passie en wil jij graag beginnen als freelance fotograaf? Lees dan gauw verder. Er komt namelijk een hoop kijken bij het starten als freelance fotograaf. Want hoe kom je op het begin aan klanten en bekendheid? En welke lenzen zijn handig om in huis te hebben? Een macro lens, portretlens of telelens, er zijn zoveel keuzes die je moet maken als beginnend professioneel fotograaf. Hieronder vind je een aantal tips over hoe jij een goede start als freelance fotograaf kunt maken.

Maak een website en houd social media bij

Als je je eenmaal hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel kan het klanten werven gaan beginnen. Als fotograaf is het natuurlijk handig om een website te hebben. Hierop kun je al je eerder geschoten foto's plaatsen die je klanten vervolgens kunnen bekijken. Zo krijgt de klant gelijk een indruk van jouw stijl en heb je altijd een portfolio om te laten zien. Het is daarnaast ook goed om je foto's te plaatsen op social media, zoals Instagram en Facebook. Hier kunnen potentiële klanten je volgen en als je consistent blijft posten krijg je steeds meer volgers. Op deze manier kun je je klantenkring al goed opbouwen!

Haal goed apparatuur in huis

Als fotograaf moet je natuurlijk altijd professioneel overkomen en is het belangrijk dat je beschikt over goed apparatuur. Het is dan ook handig om over verschillende soorten camera's en lenzen te beschikken, zodat je voor elke situatie wel een geschikte camera en lens hebt. Denk bijvoorbeeld aan een groothoek lens, maar misschien heb je soms ook een drone nodig. Het is maar net wat jij je klanten graag wilt aanbieden. Zorg er ook voor dat je met je klanten goed communiceert wat jij precies voor ze kan betekenen en over welke apparatuur jij beschikt of welke juist niet.

Doe een aantal gratis shoots!

Misschien heb je nog geen groot portfolio om op je website of social media te kunnen laten zien. Dan zou het een idee kunnen zijn om een aantal gratis fotoshoots te verloten, waarvan je de foto's kunt gebruiken voor je portfolio. Zo krijg je al een beetje bekendheid, omdat waarschijnlijk veel mensen graag zo'n gratis fotoshoot zouden doen. En je kunt de foto's daarna weer goed gebruiken om je fotoshoots mee te promoten. Ideaal voor als je net begonnen bent en graag een goede start wilt maken!

Het opstarten als freelance fotograaf hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Zorg voor een goede website, social media, goed apparatuur en biedt eens een gratis shoot aan voor wat bekendheid. Je zult al snel merken dat je een klantenkring aan het opbouwen bent!

In samenwerking met sigmabenelux.com

Mijnzzp.nl