Team Mijnzzp

Pensioen regelen

Als zzp’er bouw je niet vanzelfsprekend pensioen op. Dit wil zeggen dat je wel recht hebt op AOW, maar niet spaart voor een aanvullende oudedagsvoorziening. Als je ervoor wilt zorgen dat je er tijdens je pensioen warmpjes bij kunt zitten, is het verstandig om zelf je aanvullend pensioen te regelen. In dit artikel lees je welke mogelijkheden je hebt voor je ZZP pensioen.

1. Collectieve pensioenregeling

Als zzp’er kun je ervoor kiezen aanvullend pensioen op te bouwen volgens een collectieve pensioenregeling. Het collectieve zzp-pensioen is een initiatief van onder andere Stichting ZZP Nederland, FNV Zelfstandigen, PZO-ZZP en Zelfstandigen Bouw in samenwerking met APG, de grootste pensioenuitvoerder van Nederland.

Deelnemen aan zo’n collectieve pensioenregeling is vrijwillig, wat betekent dat je zelf bepaalt hoeveel je in wilt leggen.

2. Fiscale Oudedagsreserve (FOR)

Als winstgevende onderneming kun je er bovendien voor kiezen om een deel van de winst te reserveren voor een fiscale oudedagsreserve (FOR). Over dat gedeelte van de winst hoeft je dan pas later belasting te betalen. Deze fiscale oudedagsreserve kun je vervolgens omzetten in een lijfrente als je met pensioen gaat. De belastingheffing vindt dan plaats over de lijfrentetermijnen.

3. Banksparen of beleggingslijfrente

Je kunt er als zzp’er ook voor kiezen voor een lijfrente bij een verzekeraar, beleggingsinstelling of via banksparen. Deze lijfrente-uitkering ontvang je naast je AOW. De premie die je ervoor betaalt is fiscaal aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Banksparen: Banksparen is een ‘geblokkeerde’ spaarrekening, waarvan het tegoed moet worden gebruikt voor je pensioen. Je spaart tegen een vaste, veelal zeer lage, rente.

Beleggingslijfente: Via een verzekeraar, bank of beleggingsinstelling kun je fiscaal vriendelijk geld opzij zetten via een belegginslijfrente. Dit bedrag wordt breed gespreid belegd. De kosten van zo’n beleggingsfonds zijn vaak lager en er is een hoger verwacht rendement dan bij banksparen.

4. Vrijwillige voortzetting pensioenregeling

Als je voordat je zzp’er werd in loondienst werkte, kan het mogelijk zijn om de pensioenregeling van je voormalige werkgever vrijwillig voort te zetten. Je kunt enkel gebruik maken van deze optie als je pensioenregeling deze optie biedt.

De pensioenpremie voor deze vrijwillige voortzetting is tot maximaal 10 jaar na ontslag aftrekbaar van de belasting.

In samenwerking met brightpensioen.nl

Mijnzzp.nl