Team Mijnzzp

School

Zzp-ers blijken momenteel volop te profiteren van de aantrekkende economie en de krapte op de arbeidsmarkt. De meeste zzp-ers hebben dan ook het afgelopen jaar hun uurtarief fors verhoogd, zo blijkt uit onderzoek. Zo hebben zzp leraren het momenteel heel makkelijk, wat lang niet het geval is geweest. Leraren die werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer binnen het basisonderwijs en het middelbare onderwijs kunnen momenteel zelfs het dubbele maandsalaris vragen door de grote schaarste aan leerkrachten. De verwachting is dat het tekort aan leerkrachten alleen maar verder zal toenemen, waarmee gouden tijdens aanbreken voor leraren.

Uit het zogenaamde onderzoek Arbeidsmarkt Gedragsonderzoek blijkt verder dat ongeveer tien procent van de ondervraagde zzp-ers hun uurtarief afgelopen jaar verhoogd heeft. Dat slechts tien procent van alle ondervraagde zzp-ers hun uurtarief afgelopen jaar verhoogd heeft is opvallend te noemen omdat er sprake is van krapte op de arbeidsmarkt. De vermoedelijke reden hiervoor is volgens Marktanalist Eva van den Bremd van Intelligence Group dat zzp-ers dit nog niet goed aandurven.

Niet alleen zzp-ers binnen het onderwijs hebben het steeds beter, omdat diverse sectoren profiteren van de krapte op de arbeidsmarkt. Ondanks dat lang niet alle zzp-ers momenteel hun uurtarief kunnen verhogen maken de meeste zzp-ers wel meer uren, waardoor de inkomsten toenemen. Vooral binnen de bouwsector en binnen de installatietechniek maken zzp-ers meer uren dan afgelopen jaren. De meeste zzp-ers binnen deze branches werken meer dan veertig uur per week, door de grote vraag naar vakspecialisten.

Mijnzzp.nl