Team Mijnzzp

Binnenstad

Zzp'ers worden steeds populairder, mede doordat veel bedrijven steeds meer met freelancers en zelfstandigen samenwerken. Toch zijn er essentiële onderwerpen waar je als zzp’er op moet letten. Een goed voorbeeld is het afsluiten van een lening. Aan welke voorwaarden moet je voldoen en welk soort lening moet je kiezen als zzp’er? Hieronder bieden wij meer uitleg over deze afweging. Meer informatie over zzp’ers vind u hier

Soorten leningen

Allereerst zijn er twee soorten leningen. De eerste lening heeft betrekking tot zakelijke doeleinden. Deze lening is bijvoorbeeld voor het aanschaffen van een bedrijfspand, een bedrijfsauto of het meubilair op de zaak. De tweede lening betreft een lening die vooral voor consumptieve doeleinden wordt gebruikt. Hiermee kan men bijvoorbeeld een huis, boot of een auto financieren. De meest bekende consumptieve leningen zijn persoonlijke leningen en het doorlopend krediet. In dit artikel behandelen we de leningen voor consumptieve doeleinden.Waar moet je als zzp’er op letten bij het afsluiten van consumptief krediet?

Hoeveel geld mag je lenen?

Als zzp'er heb je veel vrijheid, want je bent je eigen baas. Toch zit er ook een keerzijde aan het verhaal. Wanneer je een lening wil afsluiten voor consumptieve doeleinden, moet je daar meer rente over betalen dan in andere gevallen. De reden dat de rente in deze situatie hoger ligt is doordat je als zelfstandig ondernemer meer risico loopt dan anderen. Je bezit een lager pensioen, je bent nog geen lid van een vakbond of je hebt geen groot bedrijf waar je op terug kunt vallen. Omdat banken alsnog zekerheid willen verschaffen, vragen ze meer rente van jou als zzp'er. De rente functioneert als een soort garantie.

Welke voorwaarden zijn er aan de lening verbonden?

Daarentegen is het door de jaren heen steeds eenvoudiger geworden om als zzp'er een lening aan te vragen. Banken tonen meer begrip voor zzp'ers en hebben meer aanpassingen gedaan om het geld lenen te versnellen. De acceptatienorm is in de loop van de jaren enorm versoepeld. Toch zijn er een aantal voorwaarden waar aan moet worden voldaan, namelijk:

1. Je betalingsverleden moet correct zijn.
De bank wil er zeker van zijn dat je de lening terug kunt betalen, daarom kijkt de bank naar je BKR-registratie.

2. De lening moet puur consumptief zijn.
Je mag de lening niet gebruiken voor het bouwen van een nieuwe website, nieuw meubilair in je kantoor etc. De lening wordt afgesloten voor een privé-aankoop.

3. Je moet een definitieve jaarrekening kunnen laten zien.
De jaarrekening moet van de afgelopen drie jaar zijn. Een balans, een winst-en-verliesrekening en een toelichting moet aanwezig zijn.

4. Je moet een positief eigen vermogen hebben.
Wanneer je je schulden van je activa aftrekt, moet er een positief saldo overblijven.

5. Je moet drie boekjaren zelfstandige zijn.
Omdat je als zzp'er meer risico hebt bij het sluiten van een lening, omdat je niet terug kunt vallen op een groot bedrijf, moet je drie boekjaren zelfstandig zijn. De bank kan in jouw boekjaren zien hoe het is gegaan met je bedrijf en zo een goed beeld vormen van de lening die jij mag afsluiten.

6. Je moet een bewijs van inschrijving bij de KvK hebben.
Dit bewijs moet je meenemen bij het afsluiten van een lening.

Het is verstandig om bij het afsluiten van een lening meerdere aanbieders te vergelijken. Zo ontstaat er meer inzicht in de looptijd, het totale leenbedrag en welke lening het meest geschikt is. Er zijn innovatieve vergelijkingswebsites die dit proces optimaliseren. Wanneer je een geschikte lening hebt gevonden kun je bij een lening vergelijker een lening direct afsluiten.

In samenwerking met overstappen.nl

Mijnzzp.nl