Team Mijnzzp

Korting geven

Ben je een zzp'er in de retail dan is de kans groot dat je wel eens artikelen in de aanbieding verkoopt. Als je wel eens korting op producten geeft dan is het belangrijk rekening te houden met de wet- en regelgeving. Het is met ingang van 1 januari 2023 namelijk verboden om een korting misleidend te laten zijn. Er is hiervoor een wijziging doorgevoerd in het Besluit prijsaanduiding producten en dit is van toepassing op alle ondernemers die met een korting producten aanbieden. Wat betekent dit in de praktijk voor jou als ondernemer bij het toepassen van een korting?

Inhoudsopgave
Niet eerst de prijs verhogen en dan verlagen
Laagste prijs: dertig dagen voor korting
3 uitzonderingen

Niet eerst de prijs verhogen en dan verlagen

Er zijn winkels en verkopers van producten die met sensationele kortingen producten in de aanbieding doen. Een deel van de verkopende partijen doet voorkomen of er sprake is van een aantrekkelijke korting. Dit lijkt ook zo te zijn voor de consument, maar de verkoper heeft voor het doorvoeren van de korting eerst de prijs verhoogd. Dit is een vorm van misleiding van de consument en daar komt nu verandering in met de wijziging in het Besluit prijsaanduiding producten. Het gaat hierbij om de zogenoemde ‘van prijs’ ‘voor prijs’ aanbiedingen.

Laagste prijs: dertig dagen voor korting

Bij een dergelijke aanbieding dien je voortaan de laagste prijs aan te geven die je gebruikt hebt in een tijdsbestek van in elk geval dertig dagen voor de korting. De nieuwe regels betekenen niet alleen dat consumenten niet meer worden misleid. Ook ondernemers hebben er baat bij, omdat er een oneigenlijke vorm van concurrentie verdwijnt.

3 uitzonderingen

De wijziging komt overigens met drie uitzonderingen. Er geldt bijvoorbeeld een uitzondering als je gebruikmaakt van een progressieve korting. Bijvoorbeeld als je een actie houdt, waarbij de korting oploopt. Een andere uitzondering heeft betrekking op nieuwe producten, zoals wanneer je gebruikmaakt van het aanprijzen van een nieuw artikel met introductiekorting. Het product moet dan wel korter dan dertig dagen beschikbaar zijn op de markt. Een derde uitzondering geldt voor producten die onderhevig zijn aan bederfelijkheid. Denk daarbij aan producten die te gebruiken zijn tot en met een bepaalde datum.

Mijnzzp.nl