Team Mijnzzp

Horeca

Bent u ZZP’er, dan zult u hoogstwaarschijnlijk de gevolgen van de coronacrisis voelen. Iedere branche wordt op een bepaalde manier geraakt door deze onvoorspelbare crisis. Gelukkig zijn er heel wat manieren om nog enigszins controle te houden over uw financiën. De overheid biedt steun, maar u kunt zelf ook wat doen om het hoofd boven water te houden. In dit artikel vertellen we u er graag meer over.

Regelingen vanuit de overheid

Wanneer u als ZZP’er minder of geen werk hebt door de coronacrisis, heeft de overheid een aantal regelingen getroffen:

  • U kunt gebruikmaken van de Tozo: Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers. Het is dan mogelijk om te kiezen voor maximaal 3 maanden inkomensondersteuning tot aan het sociaal minimum. Ook kunt u kiezen voor een lening voor bedrijfskapitaal tot maximaal 10.157 euro tegen 2% rente.
  • Wanneer u uw zaak noodgedwongen heeft moeten sluiten door de coronamaatregelen van de overheid, kunt u gebruik maken van de tegemoetkoming voor direct getroffen ondernemers. Lees goed door wat de voorwaarden zijn om hiervoor in aanmerking te komen.
  • Er is verruiming van de Borgstelling MKB-kredieten, zodat bedrijven onder gunstigere voorwaarden geld kunnen lenen bij de bank. Ook hierbij is het belangrijk om de voorwaarden te lezen om te zien of uw bedrijf hiervoor in aanmerking komt.
  • Klein Krediet Corona: voor kleine, gezonde bedrijven om snel en eenvoudig kleine leningen af te kunnen sluiten
  • Maatregelen van de Belastingdienst voor bijzonder uitstel van betaling omtrent verschillende aanslagen. Daarnaast stelt de Belastingdienst zich in deze tijden coulanter op.
  • Gezonde bedrijven krijgen van een aantal banken zes maanden uitstel van aflossing op hun leningen.

Maatregelen die u zelf kunt treffen om het hoofd boven water te houden

Dat de overheid een handje helpt, is natuurlijk heel prettig. Daarnaast kunt u zelf ook het een en ander doen om het hoofd boven water te houden. Een van de manieren om dat te doen is door u meer bezig te houden met debiteurenbeheer. In eerste instantie is het slim om ervoor te zorgen dat klanten snel betalen. Dat kunt u op de volgende manieren doen:

  • Maak de drempel om te betalen zo laag mogelijk. Kies dus niet voor een hardcopy factuur, maar mail deze en zorg voor een link waarop klanten kunnen klikken om makkelijk en snel te betalen.
  • U kunt bijvoorbeeld korting geven wanneer een klant vroeg betaalt, om er op deze manier voor te zorgen dat u het geld snel binnen hebt. Reken wel uit hoeveel korting u kan geven zonder er verlies op te lijden.
  • Wanneer u met een langdurig project bezig bent, vraag dan om een periodieke betaling in plaats voor betaling achteraf. Gaat de klant hier niet mee akkoord, dan kunt u bijvoorbeeld nog vragen om een aanbetaling, zodat u wat meer financiële ruimte hebt.
  • Wacht niet met nabellen of het sturen van herinneringen totdat de uiterste betaaldatum van de factuur verstreken is.
  • Wees ook niet bang om een incassobureau in te schakelen voor facturen die langere tijd niet betaald worden! U hebt recht op uw geld en hebt het in deze tijden hard nodig.

In samenwerking met rechtnet.nl

Mijnzzp.nl