Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Amsterdam

In Nederland verwacht een meerderheid van de kleine ondernemingen met financiële problemen te maken te krijgen. Een kleiner deel verwacht zelfs dat er binnen een periode van zes maanden problemen komen met de bedrijfsliquiditeit. Dat is in elk geval gebleken uit een onderzoek dat Bridgefund onlangs heeft uitgevoerd.

Lening nodig om te overleven

Het onderzoek is uitgevoerd onder 659 deelnemers waar maximaal vijftig personeelsleden in dienst zijn. De meerderheid van de ondernemers verwacht volgens het onderzoek om in de nabij toekomst een lening nodig te hebben. De helft van de ondernemers die met een liquiditeitstekort te maken krijgen, denken een lening tussen de 5.000 en 30.000 nodig te hebben. Een kleiner deel vermoedt dat er een financiering nodig is tussen 30.000 en 50.000 euro. Bij een nog kleiner deel zo rond de 10% is de verwachting dat er 50.000 euro of meer nodig is om te overleven.

Minder omzet verwacht

Ondanks de versoepeling van coronamaatregelen geldt dat 25% van de kleine ondernemers verwacht minder omzet te draaien in de aankomende maanden. Er wordt rekening gehouden met een flinke beperking van de omzet tot wel 80% in vergelijking met de omzet voor de uitbraak van de coronacrisis. De kleine ondernemers die met dit scenario rekening houden, zijn vooral te vinden in de horecabranche. Er zijn uiteraard sectoren die hard getroffen zijn en nog weinig perspectief zien, zoals in de horeca.

Voorspelling Centraal Planbureau

Het Centraal Planbureau heeft eerder al een voorspelling gedaan ten aanzien van de omzetdalingen. Deze voorspelling voorziet dat als de omzetdaling een half jaar of langer aanhoudt, 25% van de ondernemers in de financiële problemen komt. Bijvoorbeeld omdat deze bedrijven in het MKB niet meer aan kortlopende financiële verplichtingen kunnen voldoen. Bij het buiten beschouwing laten van de toegekende steunmaatregelen zou dat zelfs om de helft van de ondernemingen gaan. Overigens is er voor een deel van de ondernemers beter nieuws. Het blijkt uit het eerder genoemde onderzoek dat 15% van de kleine ondernemers, waaronder zzp-ers, de verwachting hebben meer omzet te gaan krijgen. Dit betreft vooral ondernemingen in de bouwbranche en in de aan voeding gerelateerde detailhandel.

Mijnzzp.nl