Avatar van Team Mijnzzp

Financiering

Een financieringsvorm waar de laatste jaren steeds meer gebruik van wordt gemaakt is factoring. Factoring is een alternatieve financieringsvorm waarbij je jouw factuur binnen 24 uur krijgt uitbetaald, mits de aanvraag is goedgekeurd uiteraard. Natuurlijk zijn er meerdere vormen van financiering voor zzp’ers. Veel (startende) ondernemers kunnen niet zonder startkapitaal.

Om je bedrijf te financieren hebben we meerdere mogelijkheden voor je op een rij gezet:

Factoring

Een vorm van debiteurenfinanciering waarbij een extern bedrijf de afhandeling en inning van je facturen overneemt. Dit optimaliseert de cashflow van je bedrijf en het kapitaal waar je recht op hebt, komt sneller vrij. Bij factoring betaalt het factoringbedrijf je factuur binnen 24 uur uit en neemt daar bovenop ook je debiteurenbeheer en faillissementsrisico over.

Zakelijke lening

Een zakelijke lening sluit je af bij de bank. De looptijd is minimaal één jaar en gaat in overeenstemming met jouw bank. Belangrijk is dat je kunt aangeven waar je de financiering voor gaat gebruiken. Maandelijks betaal je dan een vast bedrag en je betaalt rente over de restschuld. In overleg met je bank is het eventueel mogelijk om niet maandelijks, maar elk kwartaal een deel terug te betalen. Je kunt de looptijd afstemmen met jouw bank, maar vaak is een zakelijke lening langlopend. En dient minimaal voor een jaar afgesloten te worden.

Rekening-courantkrediet

Een rekening-courantkrediet is een kortlopend krediet, waarvan de looptijd korter is dan een jaar. Het komt er kort gezegd op neer dat je met je bank hebt afgesproken dat je tot een bepaald bedrag ‘rood’ mag staan. Op deze manier creëer je meer financiële ruimte voor jezelf, het is alleen nadelig omdat je onnodig veel rente betaalt bij permanent rood staan. Afhankelijk van jouw bank en situatie wordt bepaald hoeveel je in het rood mag staan en wat de looptijd wordt. Om in aanmerking te komen voor dit krediet dien je wel aan een aantal eisen te voldoen, dit kan per bank verschillen.

Borgstellingskrediet (BMKB)

Bij dit krediet staat de Nederlandse overheid borg voor een deel van de lening. Je vraagt dit krediet aan bij jouw bank en biedt uitkomst als je een lening met een lange termijn zoekt. De looptijd van het borgstellingskrediet, oftewel BMKB, is maximaal 6 jaar. Tenzij je wilt investeren in vastgoed, dan is de looptijd 12 jaar. Voor ondernemingen met maximaal 250 medewerkers en een maximale jaaromzet van 50 miljoen euro kom je in aanmerking voor een borgstellingskrediet.

Microkrediet

De naam zegt het al, microkrediet is een lening van maximaal € 50.000 euro. Het microkrediet heeft tot doel om je onderneming te starten, voor uitbreiding of bij overname. De looptijd van een microkrediet bedraagt 10 jaar. Een bijkomend voordeel van dit krediet is dat je ook de mogelijkheid hebt tot coaching en begeleiding. Om gebruik te maken van een microkrediet dien je te voldoen aan een paar voorwaarden. Zo ben je minimaal 18 jaar en beschik je over een ondernemings-en financieringsplan.

MKB-krediet

Als startende of bestaande ondernemer kun je in aanmerking komen voor een MKB-krediet. Ook als je een bedrijf wenst over te nemen. Het MKB-krediet is een zakelijke lening voor minimaal € 50.000 euro en maximaal € 250.000 euro. Hierbij kan de looptijd variëren tussen de 1 en 10 jaar. Ook bij het MKB-krediet kom je in aanmerking voor coaching en begeleiding. De looptijd is maximaal 10 jaar en je betaalt maandelijks een deel van de lening incl. rente terug.

Crowdfunding

Een andere vorm van financiering is crowdfunding. Kort gezegd leen je geld van particulieren. Bijvoorbeeld van vrienden, familie, of onbekenden. Je presenteert jouw concept op een crowdfunding-platform. Je geeft aan welk bedrag je nodig hebt om je concept te realiseren en op welke termijn. Iedereen kan dan een bedrag investeren, maar je bent wel afhankelijk van de gunfactor.

Leasen

Dan is er ook de mogelijkheid tot leasen. Je leent in feite geld voor bedrijfsmiddelen, zoals een zakelijke auto. Je kunt kiezen uit financial en operational lease. Bij financial lease ben je als het contract afloopt eigenaar van het desbetreffende product. Bij operational lease lever je product na afloop van het contract weer in. Leasen kan via een leasemaatschappij of (indien mogelijk) via de bank. Hoeveel je betaalt en óf je betaalt aan bijvoorbeeld onderhoudskosten, hangt af van de leasevorm.

In samenwerking met o2factoring.nl

Mijnzzp.nl