Team Mijnzzp

Zakenmensen

Het starten van een eigen bedrijf lijkt voor veel mensen de ultieme droom. Je hoeft geen rekening meer te houden met de tijden van de baas en kan je uren gemakkelijk zelf indelen. Daarnaast bepaal je zelf hoeveel je werkt, wat je uurloon gaat zijn en wanneer je vrije dagen en vakanties inplant. De flexibiliteit van een eigen bedrijf is voor de meeste mensen de doorslaggevende factor. Een eigen bedrijf starten… hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk?

Blijf realistisch

Allereerst is het belangrijk om alle voor- en nadelen van een eigen bedrijf op een rijtje te zetten. Veel mensen geloven in het idealistische plaatje: werken wanneer het jou uitkomt en genieten van een hoger salaris. Maar is dat ook wel zo? De realiteit leert je al gauw anders.

Een eigen bedrijf is zeer hard werken, ook op uren waar je normaal gesproken al lekker niks had kunnen doen. Je moet veel tijd en energie investeren om je bedrijf lopend te houden. Zeker in de eerste maanden zal je merken dat je meer wel dan niet werkt. Ben je hiertoe ook bereid? Daarnaast is het belangrijk om te bedenken dat jij niet de uren bepaald, maar de klant dit voor een groot gedeelte zal doen. Hierdoor geniet je zeker wel van enige mate flexibiliteit, maar moet je ook rekening blijven houden met naderende deadlines en afspraken.

Het starten van een eigen bedrijf kent veel voordelen. Veel mensen zijn blij dat ze niet meer onder een baas hoeven te werken. Daarnaast is het ook nog eens gemakkelijker te combineren met een gezin. Je kunt immers ook in de avond- of weekenduren werken. Het is wel belangrijk realistisch te blijven. Bekijk welke voor- of nadelen het zwaarst wegen en maak dan een keuze. Zo voorkom je teleurstellingen.

Kom met een duidelijk businessplan

Voordat je naar de Kamer van Koophandel vertrekt, is het verstandig om eerst met een duidelijk businessplan op de proppen te komen. Bedenk goed wat jouw functie binnen het bedrijf gaat worden, welke rol het bedrijf gaat vervullen, welke materialen nodig zijn, op welke kosten je kunt rekenen in het eerste jaar en hoe je de marketing aan gaat pakken. De Kamer van Koophandel zal vragen naar een schatting van de jaarlijkse omzet, de kosten en de hoeveelheid klanten die je jaarlijks hoopt te ontvangen. Het is verstandig om hier vroeg over na te denken. Bedenk wel dat dit enkel een schatting is, het geeft niet als deze schatting niet in de buurt komt van de realiteit. Dit gebruikt de Kamer van Koophandel enkel om te bepalen wat voor bedrijf het gaat worden en hoe vaak de btw-aangifte vereist is.

Kan iedereen een eigen bedrijf starten?

We horen vaak dat iedereen een eigen bedrijf kan beginnen. Dit is in zekere zin waar, maar dit geldt zeker niet voor alle bedrijven. In sommige gevallen heb je een vergunning of opleiding nodig om een beroep uit te voeren. Daarnaast is kennis een vereiste om een eigen bedrijf succesvol te maken. In veel gevallen kiezen zzp’ers ervoor om zich op te leiden via een avondschool of thuisstudie. Zo genieten ze van de nodige kennis en handvaten voor succesvol zaken doen.

In samenwerking met Nha.nl

Mijnzzp.nl