Team Mijnzzp

Webshop opzetten

Een webshop opzetten vergt heel wat onderzoek, planning en inspanning. Je wil natuurlijk zoveel mogelijk weten om tot een succesvol resultaat te komen. Maar waar begin je? Goed nieuws. Jouw zoektocht begint gewoon hier!

Een idee

Alles begint met een hersenspinsel, een ruw idee in je hoofd. Je wil dus online gaan verkopen, zover ben je. Wat je wil verkopen, dat doet er in dit stadium nog niet zozeer toe. De kunst is om dat idee om te zetten in de praktijk. Het belangrijkste is dat het idee er is en dat je weet wat daarvoor nodig is: een webshop. Volgende stap? Je doelgroep bepalen.

Doelgroep bepalen

Of je nu cupcakes, zelfgemaakte armbanden of tweedehands fietsen wil gaan verkopen, één ding is zeker: het afbakenen en definiëren van je doelgroep is essentieel. Want consumenten die cupcakes kopen, zijn niet per se de consumenten die tweedehands fietsen willen kopen. En dus moet je ze niet op dezelfde manier benaderen. Elk verhaal, elk merk en elk product, vraagt om een specifieke aanpak die afgestemd is op jouw doelgroep.

Kies een platform en je bouw je etalage

Afhankelijk van je skills en toekomstplannen, kies je een platform om je winkel op te bouwen. Een online winkel kan je in grote mate ook met een fysieke winkel vergelijken. Je hebt een etalage en een paskamer, een kassa. Je etalage is te vergelijken met je pagina’s op Google, als die er aantrekkelijk uitzien dan loopt iemand zogezegd binnen. Hoe maak je zo’n etalage  aantrekkelijk? Dat doe je heel eenvoudig door een pakkende snippet te schrijven. De meeste platforms, zoals Magento, WooCommerce en Lightspeed zijn makkelijk te koppelen met een payment service provider. Het is belangrijk om een vlot betaalsysteem te kunnen bieden aan je klanten.

Je webpagina’s

Een sprekende homepage en doordachte landingspagina’s, zijn een eerste stap. Daarna komen je productpagina’s. Ben je nog wat onzeker? Start ook dan gewoon, later kan je de productpagina’s nog perfectioneren en optimaliseren. Op het moment dat je op weg bent, zal zich nog veel uitkristalliseren en veranderen. Je alles tot in de puntjes uitwerken, maar je zult onderweg nog vaak van die planning moeten afwijken. Daarom is het best om je je flexibel op te stellen.

Beroep doen op derden

Sommige dingen geef je best uit handen. Je kunt zelf al veel doen, maar je hoeft niet overal in uit te blinken., Het kan verstandig zijn om er dan voor te kiezen een professional erbij te betrekken. Een duidelijke planning en workflow geven je houvast. Zo vergeet je niet om belangrijke stappen te nemen, zoals het inrichten van je check-out met belangrijke betaalmethoden als iDEAL.

In samenwerking met buckaroo.nl

Mijnzzp.nl