Team Mijnzzp

Jongeren kiezen voor ondernemerschap

Neemt de populariteit van traditionele banen af? Steeds meer jongeren stappen af van een 9-5 baan in loondienst en kiezen voor de weg als zelfstandig ondernemer, op zoek naar meer vrijheid en mogelijkheden. In 2022 was ongeveer een kwart van de zzp’ers jonger dan 35 jaar (bron: CBS). Het grootste deel hiervan is gevestigd in de Randstad.

Vrijheid, flexibiliteit en zelfstandigheid is doorslaggevend

Er zijn steeds meer jongeren die ervoor kiezen om als zzp’er aan de slag te gaan. Op 1 januari 2023 was 17% van de werkzame beroepsbevolking zzp’er. Dat het aantal zzp’ers in een rap tempo toeneemt is niet zo vreemd. Ondernemerschap biedt jongeren de vrijheid en flexibiliteit waar ze behoefte aan hebben. Dit helpt niet alleen bij het vinden van een betere balans tussen werk en privé, maar ook aan de mentale gesteldheid en creatieve geest. Juist de vrijheid die jonge ondernemers ervaren stelt hen in staat om nieuwe ideeën en oplossingen te bedenken.

Daarnaast biedt een carrière als zzp’er jongeren de ruimte en vrijheid om ambities en doelen te bereiken, zonder dat ze worden beperkt door een vast werkrooster of het moeten reizen naar werklocaties. Zoals de naam ‘zelfstandig ondernemer’ al aangeeft, is het de zelfstandigheid die jongeren trekt om als zzp’er te starten. Ze willen zelf de controle hebben over hun carrière en vinden het belangrijk om op hun eigen manier te werken zonder van allerlei regels.

Bron afbeelding CBS

Bron afbeelding CBS

Veel digitale mogelijkheden

Andere redenen waarom jongeren voor het ondernemerschap kiezen is dat de meeste jongeren met digitale technologie zijn opgegroeid en met deze vaardigheden dus snel en efficiënt digitaal kunnen werken. Er zijn geen grote investeringen nodig om een onderneming te starten, het hebben van een laptop of computer is in principe al genoeg. Bovendien richten steeds meer jongere ondernemers zich op de gig-economie.

Gig-economie is simpel gezegd een economie waarbij mensen elkaar inhuren voor tijdelijk werk. Veel jongeren nemen opdrachten aan via platformen als Uber, Freelancer.com of Etsy. Via een dergelijk platform wordt geld verdiend door te creëren, en niet op basis van gemaakte uren. Tijd kan namelijk zelf flexibel worden ingedeeld. Een gig-economie wordt ook wel people first economy of flex economie genoemd.

Ondernemerschap geconcentreerd in de Randstad

De meeste zelfstandig ondernemers zijn te vinden in de Randstad, en dan met name in Noord- en Zuid-Holland. Volgens de KVK was het aantal ondernemers per 1000 inwoners het grootste in Noord-Holland. Per 1000 inwoners waren er 142 geregistreerde ondernemers. In Zuid-Holland zijn er 117 ondernemers per 1000 inwoners.

Afbeelding KvK

Zorg- en welzijnssector ziet flinke stijging zzp’ers

De toename van zzp’ers was het grootst in de zorg- en welzijnssector, volgens cijfers van het CBS gebaseerd op Q3 van 2022. Zo waren er in Q3 van 2022 maar liefst 34.000 meer zzp’ers met een zorg- en welzijnsberoep dan in Q3 van 2021. Ook technische, commerciële en ICT-beroepen zijn steeds geliefder onder de zelfstandig ondernemers.

Dat de zorg en welzijn steeds interessanter wordt gevonden door jonge ondernemers komt onder andere door de combinatie van persoonlijke betrokkenheid, het bieden van een maatschappelijke bijdrage en het grote tekort in de sector. Er is ontzettend veel vraag naar gezondheidszorg- en welzijnsdiensten, waardoor deze sector veel kansen biedt voor startende zzp’ers.

Bovendien zijn er een hoop verschillende gebieden waar je je als zzp’er in kunt specialiseren en onderscheiden van anderen. Denk aan: fysiotherapie, verpleging, jeugdzorg en podotherapie.

Uitdagingen bij werken als zzp’er

Hoewel het aan de slag gaan als zelfstandig ondernemer veel voordelen biedt, is het ook belangrijk om rekening te houden met de uitdagingen die daarbij komen kijken. Zo kunnen zzp'ers bijvoorbeeld moeilijker een lening afsluiten bij de bank en hebben ze minder financiële zekerheid als het gaat om hun inkomen. Er moet continu worden gezocht naar nieuwe opdrachten.

Zakelijke administratie

Daarnaast wordt nog wel eens over het hoofd gezien dat er een hoop administratieve taken bij het ondernemerschap horen. Zo moet er belastingaangifte, facturatie en boekhouding worden gedaan. Hoe groter het bedrijf wordt en hoe meer opdrachten worden uitgevoerd, hoe groter de administratie wordt. In dat geval wordt geadviseerd om een professionele boekhouder in te schakelen.

Bovenstaande uitdagingen kunnen overweldigend lijken, maar met de juiste aanpak, planning en tools kan iedereen een succesvolle zzp’er worden. Het belangrijkste is een goede voorbereiding en te zoeken naar hulp waar nodig.

Als traditionele werkgever inspelen op de trend

Er wordt verwacht dat werkdruk op veel plekken een probleem zal blijven en dat het aantal zelfstandig ondernemers blijft toenemen. Het is daarom belangrijk om als traditionele werkgever in te spelen op deze trend. Thuiswerken is voor een hoop mensen, al zeker bij jongeren, tegenwoordig de normale gang van zaken, net als het hebben van flexibele werkroosters waarbij je zelf je aantal uren per week indeelt. Jongeren willen hun werk kunnen afstemmen op hun persoonlijke verplichtingen en verantwoordelijkheden.

Ook wordt het bieden van een onbeperkt aantal verlofdagen steeds vaker toegepast. Een ‘onuitputtelijk verlof’ draagt bij aan de geestelijke gezondheid, omdat er niet hoeft te worden gepuzzeld met vrije dagen. Tot slot draait het niet alleen om vrijheid en flexibiliteit, maar ook om persoonlijke groei. Bied als werkgever verschillende uitdagende projecten aan voor variatie en stimuleer ontwikkeling door bijvoorbeeld het aanbieden van opleidingen en trainingen.

In samenwerking met boekhouders.nl

Mijnzzp.nl