Team Mijnzzp

Transport goederen

Ben jij ondernemer en drijf je handel met het buitenland of importeer je goederen naar Nederland zodat jij deze kunt gebruiken voor productie, dan heb jij je vast en zeker op een moment afgevraagd welke manier van transport het beste bij jou en jouw onderneming past. Tegenwoordig zijn er namelijk een hoop manieren waarop transport kan plaatsvinden, waar elk alternatief zo zijn eigen voordelen en nadelen heeft. Wij zetten ze op een rijtje.

Vervoer via de zee

Een van de vele manieren waarop je transport kunt laten plaatsvinden, is via de zee. Een voordeel aan zeetransport is dat het een relatief milieuvriendelijke manier van transport is, je de kosten kunt beperken door containers te delen, het relatief betaalbaar is en je grote hoeveelheden kunt transporteren. Daarnaast worden er ook steeds vaker duurzame alternatieven bedacht zoals emissieloze schepen.

Echter heeft deze manier van transport flink wat ontwikkelingen doorgemaakt de afgelopen periode, wat alles te maken heeft met de uitbraak van COVID-19. Wanneer een opslagcontainer of een zeecontainer huren namelijk iets is wat jij op regelmatige basis al deed, zul je gemerkt hebben dat de prijzen flink zijn gestegen. Sinds de uitbraak van COVID-19 is de prijs van een container zelfs met meer dan 500%(!) procent gestegen. Dit had alles te maken met een tekort aan containers. Deze lagen namelijk (leeg) stil op de verkeerde plekken, waardoor transport lastig werd. Helaas zeggen verschillende bronnen dat deze problemen pas rond 2025 opgelost zullen zijn, waardoor prijzen hoogstwaarschijnlijk tot die tijd hoog zullen blijven. Kies je dus voor vervoer via zee is het belangrijk om dit mee te nemen in jouw beslissing. Daarnaast zal transport via zee ook altijd gecombineerd moeten worden met een ander type transport, aangezien met enkel zeetransport de bestemming vaak niet bereikt kan worden.

Vervoer via het spoor

Transport via het spoor sluit perfect op jouw behoeften aan wanneer je zware en grote goederen dient te vervoeren. Daarnaast kunnen schommelende olieprijzen en brandstoftoeslagen met dit type transport worden vermeden en is de CO2 uitstoot veel lager dan bij bijvoorbeeld wegtransport. Een nadeel van vervoer via het spoor is echter ook weer dat je met enkel dit type transport vaak de eindbestemming niet kunt bereiken en deze dus gecombineerd dient te worden met bijvoorbeeld vervoer via de weg.

Vervoer via de weg

Kies je ervoor om jouw goederen te transporteren via de weg dan is dit vaak een snelle, flexibele manier van vervoer tegen relatief lage investeringskosten. Een nadeel is helaas wel dat niet alle bestemmingen bereikt kunnen worden met enkel en alleen dit type transport, het kan zorgen voor lange files en het een grote bijdrage levert aan de milieuvervuiling vanwege de grote hoeveelheid broeikasgassen die worden uitgestoten.

Vervoer via de lucht

Het laatste type transport dat we zullen behandelen is transport via de lucht. Dit type transport is aantrekkelijk wanneer je snel en vaak goederen wilt kunnen vervoeren. Wees je er echter ook in dit geval weer bewust van dat je met enkel dit type transport vaak niet de eindbestemming kunt bereiken en dit in sommige gevallen het proces kan vertragen. Daarnaast is er vaak sprake van een gebrek aan informatie.

Kortom, de keuze is enorm. Welk type transport spreekt jou het meeste aan of past het beste bij jouw onderneming?

In samenwerking met carucontainers.com

Mijnzzp.nl