Team Mijnzzp

Betonvloer

Wil je een modern en industrieel gevoel aan je bedrijfspand geven? Dan is een betonlook vloer in je bedrijfspand aanbrengen een fantastische manier om dit voor elkaar te krijgen. Maar hoe garandeer je dat het aanbrengen vlekkeloos verloopt? Lees het stappenplan hieronder met zorgvuldigheid door om de perfecte betonlook vloer te krijgen.

Bereid het oppervlak voor

Voor de aanleg van een betonlook vloer is het voorbereiden van de oppervlakte de eerste stap die je moet zetten. Dit is van groot belang om een goed gehechte en duurzame betonlook vloer te maken. Zorg er hierbij voor dat het oppervlak glad, schoon en droog is voordat je begint. Kijk daarom of alle bestaande vloerbedekkingen en stof verdwenen zijn. Controleer verder ook of er eventuele barsten of beschadigingen zijn die gerepareerd moeten worden voordat je begint. Zo voorkom je toekomstige problemen in de toekomst en krijg je een eindresultaat om trots op te zijn.

Breng een primer aan

Nadat het oppervlak grondig is voorbereid, is de volgende stap het aanbrengen van een primer. Een primer is een type tussenlaag die de betonlook vloer helpt om te hechten aan het oppervlak waarop het wordt aangebracht. Zo is er een betere hechting van de betonmix en droogt de mix niet te snel uit. Breng de primer gelijkmatig aan (gebruik hierbij een verfroller) en bedek alle gebieden uitvoerig. Vervolgens wordt het tijd om de primer te laten drogen.

Meng de betondeklaag

Is de primer gedroogd? Meng dan nu de betonlaag. Deze laag geeft de vloer de uiteindelijke betonlook. Meng het beton volgens de instructies van de fabrikant om de juiste consistentie te bereiken. Het is belangrijk om de mix grondig te mengen om eventuele klontjes eruit te halen. Een goed gemengde betonlaag zorgt voor een gelijkmatige applicatie en een glad eindresultaat. Als je dit niet goed doet, leidt dit tot een ongewenste textuur of luchtbellen in de vloer.

Breng de eerste laag aan

Na het grondig mengen van de betonlaag, is het tijd om de eerste laag aan te brengen. Een spaan helpt je hierbij om probleemloos de betonlaag te verspreiden. Hierbij is het zaak om de laag niet te dik of te dun te maken. Meestal is een laag van iets meer dan een halve centimeter hierbij prima. Werk in kleine secties om te voorkomen dat het mengsel opdroogt voordat je het verspreidt. Het is tevens nuttig om iemand anders het mengsel te laten aanmaken, terwijl je de eerste laag aanbrengt. Daardoor krijg je een continue workflow, terwijl het ook nog eens voorkomt dat het beton voortijdig uithardt.

Creëer textuur

Is de eerste laag inmiddels droog? Dan wordt het tijd om textuur te creëren. Dit wordt gedaan om de kenmerkende look van een betonvloer na te bootsen. Gebruik een textuur roller of een kwast om het gewenste patroon te maken. Je kunt stippen, strepen, wervels of een andere textuur naar keuze aanbrengen. Zorg ervoor dat je snel werkt om te voorkomen dat de betonmix droogt voordat je je gewenste patroon hebt aangebracht. Geef ook hier de laag voldoende tijd om te drogen voordat je verder gaat met de volgende stappen van het proces.

Laat alles drogen

Veel mensen zijn ongeduldig nadat de gewenste textuur is aangebracht, maar je moet voldoende tijd nemen om alles te laten drogen als je resultaten wil. Meestal duurt het enkele uren tot een dag voordat alles droog is, maar dit ligt aan zowel de dikte van de aangebrachte laag als de omgevingstemperatuur. Is vloer nog niet droog? Wacht dan nog eventjes. Als je te snel verder gaat, brengt dit problemen mee zoals de kit die niet goed is gehecht. Dit leidt op den duur tot scheuren of vlekken. Om je hierbij te helpen is een goed geventileerde ruimte handig, want dit versnelt het droogproces en houdt de kans beperkt dat mensen of huisdieren over de vloer lopen tijdens het drogen.

Breng de kit aan

Het aanbrengen van de kit is de laatste stap in het proces voordat de vloer klaar is voor gebruik. De kit dient als een beschermende laag die de betonlook vloer duurzaam en bestendig maakt tegen slijtage en mogelijke beschadigingen. Breng de kit gelijkmatig aan met een roller, beginnend vanuit een hoek en werkend naar de uitgang toe om te voorkomen dat je over het pas aangebrachte materiaal loopt. Zorg ervoor dat de kit volledig droogt voordat je de vloer in gebruik neemt. Dit duurt een aantal uur tot een dag, afhankelijk van de omstandigheden van de omgeving.

Nog een laatste tip: mocht je het allemaal te moeilijk vinden, dan huur je gewoon een expert in om je betonlook vloer aan te brengen!

De inhoud van dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van mijnzzp.nl

Mijnzzp.nl