Zzp’ers in Nederland bouwen zelden automatisch pensioen op. Geen werkgever betekent immers ook geen collectieve pensioenregeling. Toch wil je ook na je werkzame leven financieel onbezorgd kunnen leven. Dat betekent dat je nu zelf in actie moet komen. In deze uitgebreide pensioengids lees je hoe je als zelfstandige effectief en fiscaal voordelig een toekomstbestendig pensioen opbouwt. Van jaarruimte en reserveringsruimte tot slimme beleggingsopties en collectieve regelingen: dit is jouw praktische routekaart naar een goed geregeld pensioen.
Iedereen die in Nederland woont of werkt, bouwt automatisch AOW op: het basispensioen van de overheid. In 2025 bedraagt dat voor alleenstaanden ongeveer 1.386,81 euro bruto per maand (exclusief vakantiegeld), voor samenwonenden ongeveer 945,86 euro bruto per persoon. Hoewel dit een belangrijk fundament is, is het vaak niet genoeg om je vaste lasten en levensstijl te kunnen behouden.
Als zzp’er ben je dus aangewezen op aanvullende pensioenopbouw. Je hebt daarbij verschillende opties. Hieronder zetten we de belangrijkste mogelijkheden op een rij, inclusief voordelen en nadelen, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken.
1. Collectieve pensioenregelingen voor zzp’ers
Sommige sectoren kennen verplichte of vrijwillige collectieve pensioenfondsen voor zelfstandigen, zoals PGB voor de creatieve sector of BPF Bouw voor zzp’ers in de bouw. Daarnaast zijn er initiatieven van belangenverenigingen en commerciële aanbieders waarbij zzp’ers zich kunnen aansluiten.
Voordelen:
- Automatische opbouw zonder dat je er veel omkijken naar hebt
- Spreiding van risico’s door deelname in een grote groep
- Vaak lagere kosten door collectieve inkoop
Nadelen:
- Beperkte flexibiliteit: je zit vast aan de voorwaarden van het fonds
- Weinig invloed op beleggingsstrategie en keuzes
- Niet altijd passend bij je persoonlijke situatie of wensen
2. Zelf pensioen opbouwen via een lijfrente
Een populaire en fiscaal aantrekkelijke optie voor zzp’ers is pensioenopbouw via een lijfrente (bankspaarrekening of beleggingsproduct). Je legt jaarlijks een bedrag in en kunt dat aftrekken van je belastbaar inkomen. Hierdoor betaal je minder belasting.
Voor 2025 mag je 13,3 procent van je bruto jaarinkomen (tot een maximum van 35.129 euro) inleggen aan lijfrente. Dit heet de jaarruimte. Heb je in voorgaande jaren jaarruimte onbenut gelaten? Dan kun je deze alsnog benutten via de reserveringsruimte, met een maximum van 38.000 euro per jaar.
Zie je door alle fiscale regels en rekenmodellen het bos niet meer? Een tip voor een goede eerste stap: doe de pensioenscan van Evi Van Lanschot. Binnen een paar minuten krijg je inzicht in jouw jaarruimte en mogelijkheden om fiscaal slim pensioen op te bouwen.
Voordelen:
- Fiscaal voordeel: inleg is aftrekbaar van je inkomen
- Flexibel inleggen binnen wettelijke ruimte
- Beleggen mogelijk voor potentieel hoger rendement
Nadelen:
- Vastgezet tot je pensioenleeftijd: tussentijds opnemen is niet mogelijk
- Beperkte keuze in uitkeringsmomenten en -duur
- Uitkering wordt belast tegen dan geldend tarief (al is dat meestal lager dan nu)
3. Zelf sparen of investeren
Je kunt er ook voor kiezen om zelf vermogen op te bouwen, bijvoorbeeld via sparen, vastgoed of een eigen beleggingsportefeuille. Dit is de meest flexibele vorm van pensioenopbouw, maar zonder belastingvoordeel.
Voordelen:
- Volledige vrijheid: zelf bepalen hoeveel, wanneer en waarin je investeert
- Toegang tot je geld in geval van nood
- Mogelijkheid tot hogere opbrengst, bijvoorbeeld via vastgoed
Nadelen:
- Geen fiscaal voordeel zoals bij lijfrente
- Zelf verantwoordelijk voor discipline en consistentie
- Vermogensrendementsheffing (box 3) kan je rendement drukken
Kies de vorm die bij je past, maar begin vandaag nog
Pensioenopbouw als zzp’er vraagt om eigen initiatief, maar je hoeft het niet ingewikkeld te maken. Of je nu kiest voor een collectieve regeling, een fiscaal aantrekkelijke lijfrente of eigen investeringen: het belangrijkste is dat je begint. Zo neem je vandaag al de regie over je inkomen van morgen. Want hoe eerder je begint, hoe meer zekerheid je straks hebt.
In samenwerking met evivanlanschot.nl
Mijnzzp.nl