Team Mijnzzp

Duitsland

Een bedrijf in Duitsland opzetten heeft verschillende voordelen. Helemaal als je al dicht bij de grens tussen Nederland en Duitsland woont. Want wie succes heeft in Nederland, kan dat succes zeker uitbreiden naar Duitsland. Maar daar is wel enige wilskracht en doorzettingsvermogen voor nodig. Het economische klimaat is bij onze oosterburen anders dan in Nederland en ook de handelsgeest wordt niet altijd gewaardeerd. Duitse ondernemers vinden het belangrijk om zaken te doen met andere Duitse bedrijven, maar het is goed om eerst de vragen en problemen in kaart te brengen. De cultuur is namelijk behoorlijk anders.

Succesvol een bedrijf in Duitsland starten

Wie een bedrijf in Duitsland wil starten, doet er in ieder geval goed aan om een sales manager Duitsland in huis te halen. Een van de belangrijkste verschillen tussen Duitsland en Nederland is de cultuur. Het is dan prettig om iemand in dienst te hebben die de regels en gewoontes van het buitenland kent. Niet ieder grapje is even gewenst. Het is daarom belangrijk om je te verdiepen in de cultuur en Duitse taal. Respecteer de Duitse degelijkheid. Even terugvallen op een mondelinge overeenkomst, is in Duitsland absoluut niet de bedoeling. Afspraak is afspraak, regels zijn regels. Begin dus eerst met het verdiepen in de cultuur en de regels en wetten van Duitsland. Voor veel markten gelden er namelijk andere regels dan je in Nederland gewend bent.

Start je bedrijf

Als je zeker weet dat je in Duitsland een bedrijf wilt starten, kies je eerst een Duitse notaris. Deze zet een intentieverklaring op. De intentieverklaring bestaat uit een programma van eisen van de overheid. In de intentieverklaring staat onder meer wat het bedrijf gaat doen, waar het gevestigd is en wie de directeur is. Daarnaast staan ook alle aandeelhouders erop vermeld. Nadat de intentieverklaring is opgesteld, is het belangrijk om een Duitse zakelijke bankrekening op te zetten. Op deze bankrekening moet een startkapitaal van minimaal 25.000 euro worden gestort. Dat hoeft niet in één keer; het mag ook in meerdere delen. Met een uitdraai van de bank is het mogelijk om via de notaris het bedrijf in te laten schrijven bij de Kamer van Koophandel Duitsland, het Gewerbeamt.

Inschrijven bij het Finanzamt

Daarnaast is een inschrijving bij het Finanzamt van groot belang. Zodra je je hebt ingeschreven bij Gewerbeamt, zullen je gegevens gedeeld worden met Finanzamt. Is de onderneming belastingplichtig, dan is het verplicht om inkomstenbelasting en omzetbelasting te doen, net als in Nederland. Je krijgt hiervoor vanzelf een oproep van de Duitse belastingdienst. Ook hier geldt weer dat het belangrijk is om je te verdiepen in wet- en regelgeving, zodat je problemen in het buitenland kunt voorkomen.

In samenwerking met gatewaytogermany.nl

Mijnzzp.nl