Team Mijnzzp

Fietstaxi

Veel ondernemers kiezen voor de elektrische fiets in plaats van de auto. De elektrische fiets is dan ook het ideale vervoermiddel voor de ritten in de stad. Door te fietsen vergeet je even alle stress van de werkdag en je werkt aan de conditie. Het enige is de investering in de elektrische fiets. Voor alle soorten e-bikes zijn er voor de ondernemer fiscaal gunstige regelingen bij aanschaf van een dergelijke fiets. Of de aanschafprijs direct betaald wordt of wordt gefinancierd, speelt geen rol als je maar wel eigenaar bent.

Kleinschalige Investeringsaftrek

Allereerst kennen we de Kleinschalige Investeringsaftrek. Deze regeling kent een aftrek van 28 procent mits het investeringsbedrag in één jaar minimaal €2.300 is. Dit kunnen ook meerdere investering zijn van minimaal €450. De bedragen zijn exclusief btw. De btw mag je namelijk verrekenen via de btw-aangifte.

Milieu-investeringsaftrek en Vamil

De helft van de aanschafwaarde van de elektrische fiets komt in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek. Een elektrische fiets valt onder de categorie “Elektrisch aangedreven brom- of snorfiets met lithium houdende accu”. Normale elektrische fietsen vallen in de categorie met 13,5 procent aftrek. Het minimaal bedrag van de aanschaf dient €2.500 te zijn exclusief btw. Op basis van de Vamil regeling mogen de e-bikes extra snel worden afgeschreven. Afschrijvingen worden gezien als kosten en drukken de winst van een onderneming, waarover belasting betaald moet worden. In het jaar van aanschaf mag 37,5% van de aanschafwaarde afschreven worden.

Berekening

Berekening bij een aankoop van een e-bike van €2.750 exclusief btw. In het jaar van aanschaf zijn er de volgende fiscale voordelen: KIA: €2.750 x 13,5 procent = €371,25; Vamil: €2.750 x 37,5 procent = €1031,25; KIA: €2.750 x 28 procent = €770. Totale belastingaftrek: €2.172,50. Val jij in de belastingschijf van 38,1 %, dan krijg je een netto voordeel van €2172,50 x 38,1 procent = €828. De fiets wordt dus goedkoper. Val je in de hoogste belastingschijf dan is het voordeel nog groter namelijk €2172,50 x 51,75 procent = €1.423. In de vervolgjaren mag je nog de resterende afschrijvingen doen. Kosten als verzekering, onderhoud en bijvoorbeeld een fietshelm mag je als werkkosten boeken.

Bijtelling

Een minpunt is de bijtelling voor het privégebruik van de e-bike. Vanaf 2020 wordt de bijtelregeling een vastgesteld percentage van waarschijnlijk 7 procent. Dit betekent dat 7% van de aanschafprijs bij de winst wordt geteld in dit geval dus € 192,50. Bij eenzelfde belastingdruk zou dat €73 belastingheffing per jaar betekenen.

Hou je van doorrijden, ga dan voor de Speed Pedelecs. Speed Bikes kunnen tot 45 km/h rijden. Een speciale helm is wel verplicht. Met de fiscale regelingen krijg je financieel ook een behoorlijke steun in de rug.

Informatie aangeleverd door: mantel.com

Mijnzzp.nl