Team Mijnzzp

Kantoorverlichting

De werksfeer op kantoren kan worden beïnvloed door tal van factoren, waaronder de kantoorverlichting. In dit artikel gaan we dieper in op hoe de kantoorverlichting de werksfeer kan beïnvloeden en waarom het belangrijk is om te investeren in een goede kantoorverlichting.

De effecten van verlichting op het menselijk lichaam

Voordat we ingaan op de invloed van kantoorverlichting op de werksfeer, is het belangrijk om te begrijpen hoe verlichting ons lichaam beïnvloedt. Onderzoek heeft aangetoond dat verlichting een significante impact heeft op onze stemming, energie en prestaties.

Ten eerste beïnvloedt verlichting onze interne klok en ons slaap-waakritme. Het menselijk lichaam reageert op licht als een belangrijke cue om de slaap-waakcyclus te reguleren. Te veel kunstmatig licht, vooral 's nachts, kan de productie van het slaaphormoon melatonine onderdrukken, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen en een goede nachtrust te krijgen.

Ten tweede heeft de intensiteit en kleurtemperatuur van het licht invloed op onze stemming en energie. Koel wit licht (variërend van 6000 tot 6500 Kelvin) kan een stimulerend effect hebben, terwijl warm geel licht (2700 tot 3000 Kelvin) rustgevend kan zijn. Als de verlichting op kantoor te helder of te fel is, kan het leiden tot vermoeidheid en hoofdpijn, terwijl te zwakke verlichting kan leiden tot slaperigheid en verminderde alertheid.

De invloed van kantoorverlichting op productiviteit en prestaties

Een van de belangrijkste factoren die de werksfeer op kantoor beïnvloeden, is de productiviteit en prestaties van medewerkers. Goede kantoorverlichting kan de productiviteit en prestaties verbeteren door de volgende effecten:

 • Vermindering van vermoeidheid en verhoogde alertheid: Het gebruik van heldere, energieke verlichting kan medewerkers wakker en alert houden, vooral tijdens lange werkdagen.
 • Verbetering van de concentratie: Goede verlichting kan bijdragen aan het verbeteren van de concentratie en aandachtsspanne van medewerkers. Dit kan het werk efficiënter maken en helpen om taken sneller en nauwkeuriger uit te voeren.
 • Verhoging van de motivatie: Een heldere, aangename verlichting kan medewerkers een gevoel van comfort en welzijn geven, wat kan bijdragen aan hun motivatie en tevredenheid op het werk.
 • Vermindering van fouten: Slechte verlichting kan leiden tot vermoeidheid en verminderde alertheid, waardoor medewerkers meer fouten kunnen maken en minder efficiënt kunnen werken. Dit kan de kwaliteit van het werk beïnvloeden en de klanttevredenheid verminderen.

De invloed van kantoorverlichting op gezondheid

Naast de invloed op productiviteit en prestaties, heeft kantoorverlichting ook een significante invloed op de gezondheid van medewerkers. Een slechte kantoorverlichting kan bijvoorbeeld leiden tot de volgende gezondheidsproblemen:

 • Vermoeidheid en hoofdpijn
 • Verhoogd risico op depressie
 • Verstoring van het slaap-waakritme
 • Verhoogd risico op oogproblemen factoren die de keuze van kantoorverlichting beïnvloeden

Bij het kiezen van de juiste kantoorverlichting zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden, zoals:

 • Lichtintensiteit: De lichtintensiteit moet worden afgestemd op de taak en de behoeften van de medewerkers. Te fel licht kan leiden tot vermoeidheid en oogvermoeidheid, terwijl te zwak licht kan leiden tot verminderde productiviteit.
 • Kleurtemperatuur: De kleurtemperatuur van het licht kan een significante invloed hebben op de stemming en energie van medewerkers. Koel wit licht kan stimulerend zijn, terwijl warm geel licht rustgevend kan zijn.
 • Lichtbron: Bij bijvoorbeeld LED panelen is er diffuus licht waardoor de lichtbron beter afgeschermd is en er dus een minder verblindend effect is.
 • Kleurweergave-index (CRI): De CRI geeft aan hoe accuraat de kleuren worden weergegeven onder de verlichting. Een hoge CRI betekent dat kleuren natuurlijker en nauwkeuriger worden weergegeven. De kleurweergave index wordt weergegeven met de Ra waarde. De meeste LED armaturen zijn tegenwoordig uitgerust met een Ra van meer dan 80.

Conclusie

Kantoorverlichting heeft een grote invloed op de werksfeer en het welzijn van medewerkers. Een slechte kantoorverlichting kan leiden tot vermoeidheid, oogvermoeidheid, hoofdpijn, depressie en slaapproblemen bij medewerkers, terwijl een goede kantoorverlichting kan helpen om de productiviteit, prestaties en het welzijn van medewerkers te verbeteren.

In samenwerking met leddepot.be

Mijnzzp.nl