Team Mijnzzp

Verzekering afsluiten

Heb je plannen om een eigen bedrijf te beginnen als zzp’er dan zijn er een aantal belangrijke stappen om rekening mee te houden. Het is overigens heel gemakkelijk om als zzp’er een bedrijf te beginnen, want je hoeft alleen maar een bedrijfsnaam te bedenken en de inschrijving bij de KVK te regelen. Voordat je zover bent, is het echter wel aan te raden om alles wat je moet regelen duidelijk te hebben. Daarom komt onderstaande checklist voor startende zzp’ers goed van pas.

1. Zakelijke rekening openen

Een bedrijfsnaam bedenken spreekt voor zich en als je de inschrijving bij de KVK hebt geregeld, kan je een zakelijke rekening openen. Een zakelijke rekening is aan te raden, omdat je daarmee als zzp’er de privé geldstromen gescheiden houdt van de zakelijke geldstromen. De bank heeft je KVK-nummer nodig om een zakelijke rekening op naam van je bedrijf te openen.

2. Boekhouding opzetten

Een groot aantal zzp’ers kiest er tegenwoordig voor om de boekhouding zelf te doen en dat is ook heel gemakkelijk met een online boekhoudprogramma. Je bent verplicht om de administratie bij te houden en te bewaren. Wil je de boekhouding liever niet zelf doen dan besteed je deze werkzaamheden aan een boekhoudkantoor of zzp boekhouder uit.

3. Dek risico’s voor aansprakelijkheid af

Bij de start van je eigen bedrijf is het aan te raden om te kijken voor welke risico’s het nodig is om een verzekering af te sluiten. Je kan bijvoorbeeld met beroepsaansprakelijkheid te maken krijgen of met bedrijfsaansprakelijkheid. Als je met een aansprakelijkheidszaak te maken krijgt, kunnen de kosten daarvan mogelijk niet te overzien zijn. Er is wat dat betreft een verzekering van Nationale Nederlanden die bescherming biedt tegen financiële gevolgen van materiële schade of letselschade.

4. Stel algemene voorwaarden op

Bij het starten van een bedrijf als zzp’er is het onder meer belangrijk om algemene voorwaarden op te stellen. Deze voorwaarden zijn te zien als een vorm van spelregels die je op af te sluiten overeenkomsten van toepassing laat zijn. Er zijn allerlei aspecten in de algemene voorwaarden op te nemen, variërend van garantie tot betalingstermijnen en van leveringsvoorwaarden tot aansprakelijkheidskwestie.

5. Maak je website vindbaar

De meeste ondernemers die een bedrijf beginnen, hebben een eigen website of laten een website maken. Het is natuurlijk van belang dat je bedrijf vindbaar is en dat geldt niet alleen als je een fysiek bedrijf hebt, maar ook online. Kijk daarom wat er nodig is voor de zoekmachine optimalisatie en zet tevens andere kanalen in. Denk daarbij aan promotie via social media, waarbij je kan beginnen met de aankondiging van de opening van je bedrijf.

6. Denk aan je pensioen

Start je een bedrijf dan ligt je pensioen wellicht nog heel ver in de toekomst. Misschien denk je daar dus ook nog niet aan, maar het is wel aan te raden om dat te doen. Je bouwt niet vanzelf pensioen op als zzp’er en als je vroeg begint met pensioenopbouw dan zijn de kosten over vele jaren te spreiden.

In samenwerking met nn.nl

Mijnzzp.nl