Team Mijnzzp

Verzekeringen voor ondernemers

Het aantal mensen met een eigen onderneming blijft stijgen in Nederland. In 2022 stonden er maar liefst 2,2 miljoen ondernemingen geregistreerd bij de KVK. Het hebben van een eigen onderneming of het werken als ZZP’er blijft ongekend populair in Nederland. Een ZZP’er is iemand die voor zichzelf werkt en geen personeel in dienst heeft. Zodra je personeel in dienst neemt wordt je gezien als ondernemer. Als ZZP’er heb je de vrijheid om je eigen uren in te delen, te kunnen werken waar en wanneer je wil, en het is een manier om jezelf uit te dagen. Elke dag naar het werk toe gaan kan als een sleur gaan voelen.

Als ZZP’er moet je je eigen boontjes doppen, en zelf op zoek naar opdrachtgevers. Veel mensen vinden dit een leuke uitdaging. Hoewel het werken als ZZP’er dus ongekend populair is, zitten er natuurlijk ook nadelen aan verbonden. Zo moet je zelf je administratie bijhouden, BTW aangifte doen en inkomstenbelasting afdragen. Heb je geen collega’s om mee te sparren en kan het stressvol zijn wanneer je geen nieuwe opdrachtgevers kunt vinden. Waar je als ondernemer of ZZP’er ook aan moet denken is het afsluiten van de juiste verzekeringen. Hoewel dit bij een baan in loondienst vaak allemaal geregeld is, moet je dit als ondernemer zelf regelen. In dit artikel lees je welke verzekeringen je als ondernemer of ZZP’er het beste kunt afsluiten.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Wanneer je als ZZP’er of ondernemer ziek wordt of betrokken raakt bij een ongeval waardoor je niet meer kunt werken krijg je geen uitkering zoals je deze in loondienst wel zou krijgen. Het is daarom belangrijk om wat spaargeld achter de hand te hebben zodat je een korte periode altijd zelf op kunt vangen. Maar het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is het allerbelangrijkste. Met deze verzekering ben je gegarandeerd van een uitkering wanneer jij door ziekte of een ongeval niet meer kunt werken. Op het moment is zo’n verzekering nog niet verplicht, maar wordt het wel zeker aangeraden om deze af te sluiten. Het probleem waar voor ZZP’ers of ondernemers echter tegenaan lopen zijn de vrij hoge kosten van zo’n verzekering. Gelukkig zijn er ook andere opties zoals een broodfonds.

Begrafenisverzekering

Misschien denk je er niet meteen over na, maar het afsluiten van een begrafenisverzekering is ontzettend belangrijk. Je wil natuurlijk niet dat jouw dierbare opgescheept worden met schulden of hoge kosten voor een uitvaart wanneer je (onverwacht) komt te overlijden. Het afsluiten van een begrafenisverzekering is dan ook zeker aan te raden.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Ben jij ondernemer? Dan is het belangrijk om jezelf te verzekeren tegen financiële schade die een medewerker kan maken wanneer hij/zij een beroepsfout maakt. Stel je werkt als consultant en hebt nog 2 mensen in dienst. Een van deze werknemers geeft tijdens een consult een verkeerd advies waardoor de klant voor hoge kosten komt te staan. Het kan dan voorkomen dat je hier als bedrijf aansprakelijk voor gesteld wordt. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kun je jouw bedrijf tegen deze kosten verzekeren.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd tegen schade die jij, jouw medewerkers of producten veroorzaken bij andere. Deze verzekering is gemakkelijk te verwarren met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Er zijn echter wel degelijk verschillen tussen deze verzekeringen. Bij bedrijfsaansprakelijkheid gaat het namelijk om schade die jij, jouw medewerkers, bedrijf of producten veroorzaken bij andere. Bij een beroepsaansprakelijkheidsverzekering heb je een beroepsfout gemaakt waardoor er schade is ontstaan. Het is daarom aan te raden om beide verzekeringen af te sluiten zodat je elk aspect gedekt hebt.

Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering

Stel je hebt als ondernemer een groot bedrijf opgebouwd met een eigen bestuur. Deze bestuursleden kunnen natuurlijk ook fouten maken. Met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering kun je de aansprakelijkheid van de bestuurders verzekeren. Dit is een aanvullende verzekering die niet voor elk bedrijf nodig is. Het is dus belangrijk om te bepalen of deze verzekering nodig is voor jouw bedrijf voordat je hem afsluit. De verzekering kun je als aanvulling op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

Zoals je ziet zijn er behoorlijk wat verzekeringen die je als ondernemer of ZZP’er kunt afsluiten. Het is daarom ontzettend belangrijk om je hierin te verdiepen en je goed te laten informeren. Vooral ZZP’ers werken nog altijd vaak onverzekerd door de hoge kosten die een arbeidsongeschiktheidsverzekering met zich meebrengen. In de toekomst gaan de richtlijnen voor een verzekering als ZZP’er waarschijnlijk veranderen en wordt het een verplicht onderdeel. Op dit moment ben je niet verplicht om een verzekering af te sluiten als ZZP’er of ondernemer. Natuurlijk is het wel verstandig om de nodige verzekeringen af te sluiten.

Dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van mijnzzp.nl

Mijnzzp.nl