Team Mijnzzp

Man aan het bladblazen

Mateloos populair onder zzp'ers

Relatiegeschenken zijn al jarenlang mateloos populair bij ondernemers in de zzp-branche. En natuurlijk bij hun klanten en relaties, want die zijn het die leuke presentjes krijgen. Maar wat is er allemaal mogelijk op het gebied van relatiegeschenk, zoals een thermosbeker laten bedrukken, laten maken? En wat zijn de belangrijkste do's en don'ts als je zulke cadeautjes wilt laten maken en/of bedrukken?

Kom origineel uit de hoek en niet te standaard

Een saai en voorspelbaar relatiegeschenk werkt niet. De kans dat de ontvanger er blij mee is en het langdurig gebruikt is dan kleiner. Zorg er daarom voor dat je origineel uit de hoek komt, zoals een thermosbeker laten bedrukken met een eigen logo en natuurlijk de naam van jouw onderneming. Naast een thermosbeker laten bedrukken is een leuke usb-stick in de vorm van een halsketting of armband een passend cadeau. Wat absoluut te standaard en saai is? Een fles wijn tijdens kerst. Of een slecht werkende, te goedkope pen. Dan kun je beter niets geven, want de klant associeert jouw producten of diensten dan met termen als goedkoop, standaard en van onvoldoende kwaliteit.

Zorg voor een persoonlijk geschenk

Absoluut aan te raden is om te gaan voor een persoonlijk cadeautje. Een echte 'do' dus! Onpersoonlijke en inspiratieloze relatiegeschenken, zoals een tegoedbon of korting op een entreekaartje voor een pretpark, worden maar door erg weinig mensen gewaardeerd. Zorg daarom altijd voor een persoonlijk berichtje bij het geschenk. Of kies een echt persoonlijk cadeau, zoals een bedrukte stormparaplu, een gave thermosbeker of snelle oordopjes voor mobieltjes.

Het hele jaar door verrassend uit de hoek komen

Een don't is om jouw klanten met veel presentjes en cadeaus te overladen. Dat kan namelijk overkomen als slijmerig, of zelfs als omkoping. Niet doen dus! Wat wel kan, een echte do, is enkele keren per jaar met een leuke verrassing komen. Bijvoorbeeld rond kerst met een speakertje in de vorm van een kerstbal. Of vlak voor de zomer met een leuke bedrukte bidon. Door hierbij af te wisselen en jouw trouwe klanten af en toe met iets leuks te verrassen, houd je het luchtig en kun je op een tactische manier aan klantenbinding doen. En dat zonder dat het jou als zzp'er veel geld hoeft te kosten. Slim is om grote voorraden in te slaan, die je altijd later nog kunt gebruiken bij nieuwe klanten. Zo blijft de stukprijs van jouw cadeautjes lekker laag.

Informatie aangeleverd door: topgiving.nl

Mijnzzp.nl