Team Mijnzzp

Boekhouding doen

Als beginnend zzp'er zijn er veel zaken waar je rekening mee moet houden. Administratie is daar een belangrijk onderdeel van. Hieronder vind je een aantal belangrijke aandachtspunten.

Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Allereerst is het belangrijk om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dit is verplicht voor alle zzp'ers. Je krijgt dan een uniek KvK-nummer dat je nodig hebt bij het doen van belastingaangifte en het opstellen van facturen. Ook is het handig om je in te schrijven bij een branchevereniging die bij jouw beroepsgroep past. Hierdoor blijf je op de hoogte van ontwikkelingen in jouw vakgebied en kun je profiteren van collectieve voordelen, zoals verzekeringen.

Houd je boekhouding bij

Een ander belangrijk onderdeel van je administratie zijn je financiën. Als zzp'er moet je zelf je boekhouding doen. Het is daarom handig om een boekhoudprogramma te gebruiken waar je je inkomsten en uitgaven kunt bijhouden en je kunt er een gratis factuur maken. Er zijn diverse boekhoudprogramma's beschikbaar die speciaal zijn ontwikkeld voor zzp'ers. Vergelijk ze allemaal op de website van Zelfboekhouden. Het is verstandig om te investeren in een goed boekhoudprogramma zodat je financiële administratie op orde is en je op tijd je belastingaangifte kunt doen.

Weet welke belastingen je moet afdragen

Als zzp'er moet je ook rekening houden met de belastingen. Zo moet je inkomstenbelasting betalen over je winst. Daarnaast moet je BTW afdragen over je omzet. Het is belangrijk om te weten welk BTW-tarief voor jouw diensten of producten geldt en hoe je dit moet berekenen en afdragen. Ook is het handig om te weten welke kosten je als zzp'er kunt aftrekken van de belasting, zoals de kosten van je werkruimte en reiskosten.

Vergeet je verzekeringen niet

Naast financiële zaken moet je als zzp'er ook denken aan zaken zoals verzekeringen. Als zelfstandig ondernemer ben je niet automatisch verzekerd voor arbeidsongeschiktheid, ziekte of aansprakelijkheid. Het is daarom verstandig om je hiervoor te verzekeren. Zo kun je bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten of je aansluiten bij een collectieve verzekering via een branchevereniging.

Denk aan de AVG

Ook is het belangrijk om je te houden aan bepaalde regels en wetten, zoals de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Als zzp'er heb je vaak te maken met persoonsgegevens van klanten. Het is belangrijk om deze gegevens veilig en vertrouwelijk te behandelen en te voldoen aan de privacywetgeving.

Schakel hulp in

Als beginnend zzp'er kan het lastig zijn om alles goed op een rijtje te krijgen. Er zijn veel administratieve zaken waar je rekening mee moet houden. Het is daarom verstandig om je goed te laten informeren en eventueel hulp in te schakelen van een boekhouder of accountant. Zij kunnen je helpen bij het opzetten van een goede administratie en adviseren over financiële zaken en belastingen.

Stel de algemene voorwaarden op

Naast de genoemde zaken zijn er nog een aantal andere administratieve zaken waar je als zzp'er aan moet denken. Zo moet je bijvoorbeeld een algemene voorwaarden opstellen voor je diensten of producten. Hierin leg je vast welke afspraken er gelden tussen jou en je klanten. Ook moet je bijhouden welke opdrachten je hebt uitgevoerd en welke facturen je hebt verstuurd. Dit kun je bijvoorbeeld bijhouden in een overzichtelijk Excel-bestand.

Profileer jezelf als zzp’er

Tot slot is het belangrijk om jezelf als zzp'er goed te profileren. Dit begint bij het opstellen van een goed ondernemingsplan en het bepalen van je doelgroep en tarieven. Daarnaast is het belangrijk om te werken aan je naamsbekendheid, bijvoorbeeld door te netwerken en gebruik te maken van social media. Ook kun je overwegen om een website te laten maken waarop je jezelf en je diensten of producten presenteert.

Kortom, als beginnend zzp'er zijn er veel administratieve zaken waar je op moet letten. Het is belangrijk om je goed te laten informeren en een goede administratie op te zetten, zodat je op tijd je belastingaangifte kunt doen en inzicht hebt in je financiële situatie. Daarnaast is het belangrijk om jezelf goed te profileren en te werken aan je naamsbekendheid. Zo kun je als ZZP'er succesvol van start gaan en je onderneming laten groeien.

In samenwerking met zelfboekhouden.com

Mijnzzp.nl