Team Mijnzzp

Financieel

Het Wft-diploma staat voor Wet op het financieel toezicht diploma. Dit is verplicht voor iedereen die financieel advies geeft aan klanten of werkt in de financiële dienstverlening.

Wil jij dus financieel advies geven aan klanten? Behaal dan eerst het Wft basis.

Je begint altijd met Wft Basis. Je kunt je verder specialiseren in bepaalde facetten in de financiële markt. Dit doe je door een vervolg wft-diploma te behalen. Later in het artikel leggen we uit welke wft diploma’s dit allemaal kunnen zijn. Wanneer je het Wft diploma (basis of gespecialiseerd) behaald, mag je jezelf financieel adviseur noemen.

Er zijn veel vacatures in de financiële dienstverlening waarvoor een Wft-diploma vereist is. Veel organisaties die actief zijn in de financiële markt hebben dit diploma verplicht voor hun werknemers, omdat dit ook een wettelijke verplichting is. Een Wft-diploma is een duidelijke accreditatie voor het kennisniveau van een financieel adviseur. Het diploma Wft basis is hierbij de belangrijkste en tevens het eerste diploma wat je moet behalen. Vanuit hier kun je je verder specialiseren in de markt. We leggen in dit artikel alles uit over het Wft basis diploma en over de specialisaties die daarna volgen.

Het Wft basis diploma

Het diploma Wft basis zorgt voor een gedegen basiskennis van de financiële markt. Hiermee voldoen financiële adviseurs aan de wettelijke eis om hun vak uit te mogen voeren. Met het Wft basis diploma verkrijg je veel relevante financiële kennis waarmee jij je werk goed kunt uitvoeren. Als we inhoudelijk naar jouw taken gaan kijken ben je in staat om klanten advies te geven op het gebied van betalen, sparen en verzekeren.

Tijdens het Wft basis behandel je onderwerpen binnen de financiële markt, wet- en regelgeving in de financiële sector en het bankwezen op zich. Daarbij leer je ook algemene financiële vaardigheden. Je kunt je buiten je Wft basis nog verder specialiseren in bepaalde facetten binnen de financiële markt. Hiervoor zijn verschillende specialisaties in Wft-diploma’s beschikbaar.

Verschillende Wft-specialisaties

Na het behalen van je Wft basis diploma wil je misschien ook dieper ingaan op de financiële markt. Je wilt je specialiseren in bepaalde adviezen, producten of diensten. Hiervoor moet je je specialiseren met de Wft-specialisaties. Er zijn verschillende specialisaties om in te verdiepen na het behalen van je Wft-basis diploma. Wil je bijvoorbeeld particulieren advies geven rondom schadeverzekeringen? Behaal het Wft-diploma ‘Schade Particulier’. Er zijn 8 mogelijke specialisaties die je kunt behalen. Je moet hiervoor wel eerst je Wft-basis hebben behaald.

We zetten de specialisaties voor je op een rij.

  • Wft Vermogen
  • Wft Inkomen
  • Wft Zorg
  • Wft Consumptief Krediet
  • Wft Hypothecair Krediet
  • Wft Pensioen
  • Wft Schade Particulier
  • Wft Schade Zakelijk

Hieronder gaan we kort in op de verschillende Wft-specialisaties.

Wft Vermogen

Als vermogensadviseur adviseer jij natuurlijke personen in het beheer van vermogen in actuariële, financiële, juridische en fiscale zin. Nadrukkelijk over voorzieningen die de bestemming hebben voor het pensioen, voor specifieke toekomstige uitgaven of een vrij te besteden vermogen. Lijkt dit je interessant? Behaal dan het Wft vermogen.

Wft Inkomen

Na het behalen van het Wft inkomen kun jij specifiek advies geven over het inkomen van personen. Als inkomensadviseur adviseer je over inkomensrisico tijdens bijvoorbeeld ziekte en over arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Ook kun je schadebehandelingen afwikkelen, klanten begeleiden over re-integratietrajecten én je weet alles over de dienstverlening van Arbo-instanties.

Wft Zorg

Je wilt alles weten over het zorgstelsel in Nederland en de hierbij horende ziektekostenverzekeringen. Hiervoor heb je de beroepskwalificatie Wft Zorg nodig. Je kent onder andere het verschil in acceptatiebeleid van basisverzekeringen en weet alles over aanvullende pakketten. Ook kun je alle vragen van je klanten rondom zorgverzekeringen beantwoorden.

Wft Consumptief Krediet

Na het behalen van je Wft consumptief krediet kun je de gegevens en kredietbehoefte van de klant analyseren voor consumptieve bestedingsdoelen. Je beoordeelt de leencapaciteit, kent de opties wat betreft aanvullende betaal beschermers en informeert de klant over diverse aflossingsvormen.

Wft Hypothecair Krediet

Als hypotheekadviseur ben je instaat om het plaatje passend te maken bij de wensen en toekomstplannen van jouw klant. Je weet de behoefte van de klant in kaart te brengen en beschikt over de juiste vaardigheden om kwalitatief goed advies te geven.

Wft Pensioen

Wil jij over de kennis beschikken om de risico’s die betrekking hebben op de pensioenvoorziening in kaart te brengen? Behaal dan je Wft Pensioen. Zo weet je wat de gevolgen van bijvoorbeeld ziekte of arbeidsongeschiktheid zijn voor de pensioenopbouw van je klanten. Zo kun je het beste advies geven omtrent dit onderwerp.

Wft Schade Particulier

Als schadeadviseur heb je de Wft Schade Particulier nodig. Zo kun je bemiddelen in particuliere schadeverzekeringen zoals auto-, woon-, reis-, rechtsbijstand- en vele andere verzekeringen.

Wft Schade Zakelijk

Wil je zakelijke klanten adviseren over verschille schaderisico’s? Dan moet je in het bezit zijn van het Wft Schade Zakelijk. Je bemiddelt in zakelijke schadeverzekeringen en kunt onderscheid maken tussen materiële en vermogensbeschermende schadeverzekeringen. Kortom, met de Wft schade zakelijk heb je op zakelijk gebied tal van opties om klanten te adviseren.

Verschillende Wft-specialisaties combineren

Na het behalen van jouw Wft basis diploma is het mogelijk om je verder te specialiseren. Ook is het mogelijk om je in meerdere specialisaties te verdiepen. Je kunt verschillende specialisaties combineren of later na elkaar behalen. Op deze manier kun je particuliere en/of zakelijke klanten in complexere vraagstukken bij te staan. Voor deze functies is het vaak van belang om meerdere Wft-diploma’s te bezitten en dus over meerdere specialisaties te bezitten in de markt.

In samenwerking met financieel.hoffelijk.nl

Mijnzzp.nl