Team Mijnzzp

Starten als zzp

Zeg je jouw vaste contract op om als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) aan de slag te gaan? Dan komt er behoorlijk wat op je af. In loondienst werd alles voor jou geregeld, maar nu ben je ineens zelf verantwoordelijk voor van alles en nog wat. Veel zzp’ers vinden het opstarten van hun bedrijf dan ook geen gemakkelijke opgave. Daarom bieden wij jou de helpende hand. Hieronder zetten we 4 tips op een rijtje die van pas komen wanneer je als zzp’er aan de slag gaat.

1. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Voordat je als zzp’er aan de slag kunt gaan, moet jij je eerst inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Hiervoor maak je een afspraak. Doe dit pas als je een naam voor jouw bedrijf gekozen hebt. Deze dien je bij de inschrijving namelijk door te geven. Daarnaast dien je een rechtsvorm te kiezen als je jouw bedrijf inschrijft bij de KvK. Veel zzp’ers kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak, maar je kunt ook kiezen voor een besloten vennootschap (bv).

2. Sluit de juiste verzekeringen af

Sta je inmiddels ingeschreven in het handelsregister? Dan kun je beginnen met ondernemen. Toch raden wij je aan jezelf te verzekeren voordat je aan de slag gaat. Verzekeringen kosten je weliswaar geld, maar je kunt er ook flink door besparen. Met verzekeringen beperk je namelijk het risico dat je loopt als ondernemer. Als zzp’er kun je vandaag de dag verschillende verzekeringen afsluiten. Je doet er in ieder geval goed aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Hiermee verzeker jij je namelijk van inkomen als je niet meer kunt werken doordat je arbeidsongeschikt raakt.

Naast een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering ook geen overbodige luxe. Richt je schade aan bij één van jouw klanten? Dan is de kans groot dat hij/zij dit op jou verhaalt. Dankzij een aansprakelijkheidsverzekering hoef je deze kosten niet uit eigen zak te betalen. Voor wat betreft aansprakelijkheid wordt er onderscheid gemaakt tussen bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid.

3. Open een zakelijke rekening

Wanneer je als zzp’er begint, doe je er goed aan een zakelijke rekening te openen. Hiermee scheid je zakelijke en persoonlijke betalingen namelijk van elkaar. Een bedrijfsrekening openen kost geld. Toch vallen de zakelijke rekening kosten niet altijd hoog uit. Dit hangt namelijk af van het pakket dat je kiest. Ga je voor een pakket met één zakelijke rekening en één betaalpas? Dan betaal je minder dan voor een pakket met meerdere zakelijke rekeningen en betaalpassen. Focus je overigens niet alleen op de prijs. In dat geval kies je waarschijnlijk niet voor de beste zakelijke rekening.

4. Ruim regelmatig tijd in voor de administratie

Wie voor zichzelf begint, krijgt te maken met de boekhouding. Veel zzp’ers vinden dit het minst leuke onderdeel van het ondernemerschap. Toch ontkom je er niet aan. Om te voorkomen dat je er veel tijd aan kwijt bent, raden wij je aan er regelmatig mee aan de slag te gaan. Je knipt de boekhouding dan in kleine stukjes, waardoor het beter te behappen is.

In samenwerking met abnamro.nl

Mijnzzp.nl